Doorgroeien in de criminaliteit
Wim Huisman, hoofd van de afdeling Criminologie, opent traditiegetrouw de middag. Hij geeft een korte update over de opleiding. Edward Kleemans, expert op het gebied van georganiseerde criminaliteit, geeft een keynote presentatie over het thema ‘Doorgroeiers in de criminaliteit’.
Actueel criminologisch onderzoek
Na het plenaire gedeelte kun je kiezen uit twee deelsessies:
Sessie 1: Universitair hoofddocent Victor van der Geest deelt de meest recente inzichten uit zijn onderzoek naar milieucriminaliteit en universitair hoofddocent Elanie Rodermond vertelt over haar onderzoek naar extremisme en terrorisme.
Sessie 2: In deze sessie staat het meest recente boek van universitair docent Frank van Gemert, In TBS -Twaalf jaar binnen, centraal. Het belooft een interessant sessie te worden waarbij zowel Frank als de hoofdpersoon uit zijn boek aanwezig is.
Paneldiscussie met alumni
Vier alumni uit het werkveld gaan, onder leiding van Anne-Marie Slotboom, dieper in op het hoofdthema. Anne-Marie is universitair hoofddocent en directeur van de masteropleiding Criminologie. Vragen die aan bod komen, zijn: Waarom groeien sommige criminelen door en andere niet? En waarom werken sommige interventies wel en andere niet?
Aan de discussie doen mee: Pedro Nobbe, senior beleidsmedewerker bij Team Jeugdcriminaliteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Lotte Hoes, gezinsmanager bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam, Marijke Drogt, onderzoeker Straatwaarde(n) bij RIEC Midden-Nederland en Alexandra Doukakis, adviseur Doorgroeiers Aanpak bij het Actiecentrum Veiligheid en Zorg.
Borrel en speeddates met studenten
Voor wie wil is er na afloop gelegenheid om te speeddaten met onze studenten. Zij gaan graag met hun voorgangers in gesprek om meer inzicht te krijgen in het werkveld, te netwerken en te leren over verschillende soorten carrièrepaden. Uiteraard vergezeld van een lekker hapje en drankje.
Gerede Twijfel
Veel alumni zullen het project Gerede Twijfel kennen, dat studenten al 20 jaar lang leert om in de praktijk onderzoek te doen naar rechterlijke dwalingen. Dit programma is uniek in Nederland. De kennis die studenten hierin opdoen, nemen zij mee in hun latere carrière, waardoor rechterlijke dwalingen in de toekomst kunnen worden voorkomen.
Gerede Twijfel wil graag meer studenten gebruik laten maken van dit programma en financiële ondersteuning is hiervoor noodzakelijk. Het VUfonds vraagt tijdens deze bijeenkomst dan ook graag aandacht voor dit unieke programma en het verschil dat donateurs kunnen maken. Wil je nu al helpen? Doneren is vanaf nu mogelijk. Kijk hiervoor op https://steun.vu.nl/crowdfunding-gerede-twijfel.