De bom werd ontwikkeld om de wereld te redden van het naziregime met het risico de hele wereld te vernietigen. Tot op de dag van vandaag wordt het wapen ingezet als geopolitieke dreiging.
In een minicollege voorafgaand aan de film vertelt universiteitshistoricus Ab Flipse het verhaal van een bijzondere tijdgenoot van Oppenheimer: professor Sizoo, de eerste VU-hoogleraar natuurkunde in 1930. Sizoo’s werk vormde de basis voor het kernfysisch onderzoek in Nederland. Daarnaast publiceerde hij over de ethische aspecten van de nieuwe kerntechnologieën en werd hij na de Tweede Wereldoorlog voorzitter van de Nederlandse Rijksverdedigingsorganisatie en directeur van het NAVO-instituut SHAPE Air Defense Technical Centre. Sizoo kan moeilijk de Nederlandse Oppenheimer worden genoemd – daarvoor opereerde hij in een te andere context – maar de dilemma’s die de bom opriepen waren voor beiden even reëel.
Spreker: Ab Flipse is universiteitshistoricus van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Hij doet onderzoek naar uiteenlopende aspecten van de geschiedenis van de VU en publiceerde onder meer een boek over de geschiedenis van haar afdeling Natuurkunde.
Kosten toegang: Regulier 14 euro, VU-student 8 euro, andere studenten 11 euro