Vernieuwde kijk op kankerdetectie met bloedtest dankzij cel-vrij DNA
Ymke van der Pol onderzocht het detecteren van kanker in bloed. Aan het begin van haar onderzoek waren de methoden om tumorsignaal in het bloed te detecteren niet voldoende om het ook in het vroeg stadium te kunnen vinden, daarnaast was het ook nog eens heel duur. Haar doel was om de huidige methoden te verbeteren met een goedkopere techniek.
Van der Pol ontdekte dat er nog veel meer opties zijn die gebruikt kunnen worden om de huidige testen beter te maken. Onder deze 'opties' verstaan we signalen die we uit het bloed kunnen halen, die afgeleid zijn van de genetische code die tumoren in ons bloed afscheiden ('cel-vrij DNA'). Van der Pol toont dit aan in verschillende soorten kanker, o.a. slokdarm, long en lymfeklierkanker. Daarnaast laat zij zien dat deze signalen betrouwbaar zijn en niet alleen gebruikt kunnen worden om kanker te detecteren, maar ook om te bepalen of mensen reageren op behandeling.
De resultaten zijn waardevol om in de toekomst kanker betrouwbaar te detecteren in het bloed met dezelfde kosten als bv. een NIPT test. Hierdoor kan screening voor kanker toegankelijker worden zodat kunnen mensen eerder gediagnosticeerd kunnen worden, en dus eerder behandelingen ondergaan.
Meer informatie over het proefschrift