Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie J.W. van Straaten

20 november 2023 09:45 - 11:15

Machine Learning to improve and understand sub-seasonal forecasts of European temperature

Betere weersvoorspelling dankzij AI

Met behulp van Artificial Intelligence is het mogelijk om warm weer beter te voorspellen. Atmosfeerwetenschapper  Chiem van Straaten ontwikkelde hiervoor een methode die leert van foute weersvoorspellingen en tot betrouwbaardere informatie leidt.

Weersvoorspellingen zijn vaak onbetrouwbaar. Maar om de impact van extreem weer, zoals droogte of hitte, te verminderen is het juist belangrijk om tijdig te weten wanneer er extreem weer op komst is. Van Straaten gebruikt hiervoor een combinatie van natuurkundige en statistische weermodellen. Hiermee toont hij aan dat de verdeling van koude en warme lucht beter kan worden voorspeld als je naar langere periodes en grotere gebieden kijkt. 

Met behulp van machine learning-technieken ontdekten Van Straaten en zijn collega-onderzoekers dat processen in de Stille Oceaan van belang zijn in het sturen van die verdeling tussen koude en warme lucht. Deze link in het klimaatsysteem bleek te missen in het model dat voor de voorspellingen van veel weerapps wordt gebruikt. Ze ontwikkelden een methode die dat model statistisch corrigeert en bruikbaarder maakt.

Deze methode biedt ook meer inzichten in de fouten van weersvoorspellingen, onder meer door het vergelijken van voorspellingen en daadwerkelijk gemeten weer. Volgens Van Straaten is de methode een duidelijke manier waarop klassieke, op natuurkunde gebaseerde weermodellen verbeterd kunnen worden met AI. ‘'Alle afnemers van weervoorspellingen, van waterschappen, tot boeren, tot gewone burgers, kunnen daarvan profiteren. Ze zullen vervroegd beschikking hebben tot betrouwbare informatie.’'

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door J.W. van Straaten

Promotie Faculteit der Bètawetenschappen

Promotoren:

  • prof.dr. B.J.J.M. van den Hurk
  • prof.dr. D. Coumou

Copromotoren:

  • dr. M.J. Schmeits
  • dr. K. Whan

De promotie is tevens online te volgen.

Over Promotie J.W. van Straaten

Startdatum

  • 20 november 2023

Tijd

  • 09:45 - 11:15

Locatie

  • Auditorium

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream
Portret van Chiem van Straaten