Opnemen van gezondheidsvaardigheden in interventies en beleid is een kans
De aanpassing en implementatie van gezondheidsbevorderende interventies voor mensen met een lage sociaaleconomische positie is mogelijk en veelbelovend, blijkt uit onderzoek van gezondheidspsycholoog Hanne Sponselee.
Er is ruimte voor verbetering van de voedsel- en gezondheidsvaardigheden van werknemers die maximaal MBO-opleidingsniveau hebben. Zij werken meestal in een blue-collar werkomgeving, en hun intentie om deel te nemen aan programma's voor gezondheidsbevordering op het werk werd vooral beïnvloed door hun type baan en werkomstandigheden. Stakeholders in blue-collar werkomgevingen hadden een gevoel van professionele verplichting wat betreft gezondheidsbevordering op het werk en vonden dat de huidige maatschappelijke focus op gezondheid mogelijkheden bood. In een pragmatisch onderzoek naar de leefstijlinterventie SMARTsize versie 2021 werd een afname van de BMI en tevredenheid onder deelnemers met overgewicht en obesitas gevonden. Er waren echter uitdagingen, deels als gevolg van de COVID-19 pandemie.
De algemene conclusie is dat de aanpassing en implementatie van gezondheidsbevorderende interventies gericht op gezond leefstijlgedrag en een gezonde voedingsomgeving mogelijk en veelbelovend is. Hierbij moet de integratie van gezondheidsvaardigheden gezien worden als een kans.
Meer informatie over het proefschrift