Lensloze microscopie maakt het mogelijk om hoge resolutieplaatjes te maken
Scheikundige Anne de Beurs onderzocht methodes die de mogelijkheden van lensloze microscopie uitbreiden. Zij toont aan dat het mogelijk is om hoge resolutie plaatjes te maken die gescheiden zijn per kleur. Dit maakt het mogelijk om verschillende chemische componenten te onderscheiden van wat wordt afgebeeld.
Deze technieken kunnen worden ingezet om kleine structuren in beeld te brengen die niet zichtbaar zijn met een gewone lichtmicroscoop. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het onderzoeken van hele kleine structuren op chips of om de bouw van cellen in biologische materialen te bestuderen.
Lensloze microscopie
De standaard microscopen hebben meestal een beperkte resolutie, omdat ze moeite hebben om dingen in beeld te brengen die kleiner zijn dan het licht dat ze gebruiken. Voor sommige taken moet je echter nog kleinere details kunnen zien. Het is lastig om dat te doen met röntgen- of extreem ultraviolet licht omdat het moeilijk is om die lichtsoorten heel precies te sturen en daarmee een betere microscoop te bouwen. Lensloze microscopie maakt het mogelijk om hoge resolutie plaatjes te maken met zulke belichting.
Lensloze microscopie maakt gebruik van interferentiepatronen, dit maakt het normaal gesproken moeilijk om kleurenfoto's te maken omdat het interferentiepatroon vervaagt als er veel verschillende kleuren licht worden gebruikt. De Beurs ontwikkelde methoden die lensvrije microscopie combineren met technieken voor het meten van kleurspectra, waardoor het nu mogelijk is om aparte afbeeldingen te maken bij verschillende kleuren.
Kleine structuren
Deze methodes kunnen gebruikt worden voor het afbeelden van kleine structuren die niet zichtbaar zijn met een conventionele zichtbaar licht microscoop. Bijvoorbeeld voor het afbeelden van de tientallen nanometer grootte structuren in chips of het bestuderen van cel structuren van biologisch materiaal. Door het fase contrast van deze methodes is het mogelijk om materialen die doorzichtig zijn af te beelden of driedimensionale reconstructies van materiaal oppervlaktes te maken. De kleurenresolutie die De Beurs in het onderzoek toevoegde kunnen helpen om vast te stellen wat de chemische samenstelling is van de materialen die zijn afgebeeld.
Meer informatie over het proefschrift