Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Tom Kiel

PhD student Wageningen Universiteit
Na een hbo-studie Journalistiek en een aantal jaar te hebben gewerkt als freelance journalist besloot Tom Kiel terug te keren naar de collegebanken. Bij de master politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam vond hij eindelijk de stabiliteit en uitdagingen die hij zocht. Nu past hij de vaardigheden die hij bij politicologie heeft geleerd toe bij een promotietraject in Wageningen.

Tijdens een stage in India die Tom volgde tijdens zijn bachelor Journalistiek werd zijn interesse richting politicologie gewekt. “Ik liep in India stage bij een NGO die in de middle of nowhere een duurzaam elektriciteitsnetwerk probeerde op te zetten. Ze verhuurden zonnepanelen aan lokale ondernemers die de stroom konden doorverkopen en daarmee lampen konden opladen. Daardoor hoefden de burgers geen kerosinelampen meer te gebruiken.” Tom onderzocht culturele verschillen tussen de werknemers van de NGO en de lokale bewoners en of die verschillen voor obstakels zorgden in het verloop van het project. “Uiteindelijk kreeg ik hierdoor een veelzijdig perspectief op het concept van ontwikkelingshulp. Alhoewel ik 6 jaar tussen mijn bachelor 

Wat Tom naar de VU trok was het duurzame perspectief van de master politicologie. “Toen ik klein was wilde ik bioloog worden. Dat is er nooit van gekomen omdat ik havo heb gedaan. Door mijn brede interesse ben ik de sociale kant opgegaan, terwijl ik een technisch vakkenpakket had op de middelbare school. Door een beetje te googelen op natuur en duurzaamheid met een sociaal perspectief ben ik uiteindelijk bij Global Environmental Governance terecht gekomen, een specialisatie van de master politicologie aan de VU. Ik heb eerst de politicologie premaster gevolgd en ben daarna de master gaan doen.” 

Politicologie 

Alhoewel Tom in eerste instantie bang was om in het diepe gegooid te worden gaf politicologie hem de stabiliteit die hij zocht. “Ik ben 31, dus het heeft een tijd geduurd voordat ik op de universiteit kwam. Op universiteiten werd vaak gezegd dat je een lesboek voorgeschoteld krijgt en dan jezelf moest begeleiden naar het tentamen, waardoor ik bang was dat ik zou verzanden in het zelf organiseren en uitvoeren. Maar bij politicologie was er gelukkig genoeg begeleiding. Alle verwachtingen, lesstof, en voorbereidingen werden duidelijk aangegeven in studiegidsen. Dit zorgde ervoor dat ik het beste uit mezelf kon halen.” 

Tom kijkt met plezier terug op de positieve en kritische sfeer bij politicologie. “Ik ben zelf iemand die niet graag zijn mond houdt. In de colleges was ik de hele tijd kritische vragen aan het stellen en opmerkingen aan het maken. De professoren reageerde daar heel positief op. Dat was de eerste keer in mijn leven dat mijn kritische vragen echt op prijs werden gesteld. Voorheen ben ik daar alleen maar mee in de problemen gekomen: ik ben de klas uitgestuurd omdat ik brutaal was en als journalist vonden mensen dat ook nooit leuk. Nu had ik eindelijk een plek waar ik mijn denkwijze kwijt kon en dat werd echt gestimuleerd door de professoren.” 

Tom Kiel

PhD in Wageningen 

Op dit moment doet Tom een PhD in Wageningen omtrent duurzame en gezonde transities in Europese voedselsystemen. “De vraag die ik probeer te beantwoorden is voornamelijk: Wat staan we nu en in de toekomst toe om voedselconsumptie duurzamer en gezonder te maken? Dat is ook een politieke vraag die bij de EU speelt. Momenteel ben ik bezig met mijn onderzoeksvoorstel waarin ik vier verschillende onderzoeken op elkaar probeer af te stemmen met een groter onderzoeksproject. Ik zit nu bij de afdeling bestuurskunde waar ik een groot verschil ervaar tussen politicologie en bestuurskunde, voornamelijk in de manier van analyseren.” 

Een typische dag voor Tom bestaat vooral uit heel veel lezen. “Meestal heb ik een hele hoge stapel boeken naast mij liggen en elke dag komt er wel een boek bij. Ondertussen ben je wetenschappelijke artikelen aan het zoeken en die stapelen zich ook op. Zeker in het begin is het heel veel lezen, maar ook veel netwerken. In de journalistiek moet je vooral elke dag veel produceren. Nu zit ik elke dag een beetje te lezen, een beetje te kletsen en een beetje koffie te drinken. Aan de ene kant voelt dat niet als werk en aan de andere kant is het ook een heel veeleisende omgeving waar de werkdruk erg hoog ligt omdat je zoveel kennis tot je moet nemen. De uitdaging is dan hoe je de concentratie behoudt om die grote hoeveelheden informatie binnen te krijgen.”

Dit was de eerste keer in mijn leven dat mijn kritische vragen echt op prijs werden gesteld. Voorheen ben ik daar alleen maar mee in de problemen gekomen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam