Rosanne zal zichzelf niet snel als wereldverbeteraar omschrijven, maar juist de motivatie om bij te dragen aan vooruitgang typeert haar. “Met de inzet van social media en grote reclamebudgetten kun je de verkoopcijfers van bier of sportschoenen omhoog brengen, maar mij geeft dat geen voldoening. Tijdens mijn studie dacht ik: waarom zou ik mijn vaardigheden niet inzetten voor een goed doel?”
En dat doet ze nu bij Plan International. Deze organisatie zet zich in ruim vijftig landen in voor met name meisjes die achtergesteld zijn en gediscrimineerd worden. “Ik vind dat meisjes overal in de wereld dezelfde kansen moeten krijgen als jongens”, zegt Rosanne. ‘’Naast het sponsoren van een kind, biedt Plan International de mogelijkheid om programma's tegen kindhuwelijken of meisjesbesnijdenis te steunen.
Het verschil maken
Rosanne is verantwoordelijk voor alle social media-kanalen van Plan International, zoals Facebook en Instagram. “Ik bedenk, schrijf en plaats berichten. Daarnaast geef ik collega’s advies over hoe we de platformen het best kunnen inzetten voor onze boodschappen of hoe we kunnen reageren op comments. Met de inzet van social media kunnen we met een relatief klein budget specifieke doelgroepen bereiken.”
Al tijdens haar studie Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam gaat ze stage lopen bij Plan International. “Meisjes in ontwikkelingslanden kunnen hét verschil maken als ze onderwijs volgen en een onafhankelijk leven kunnen leiden. Ze kunnen een grote bijdrage leveren om ook de economische situatie in een land te verbeteren”, duidt Rosanne.
Breder wereldbeeld
Haar studententijd op de VU is heel vormend geweest, concludeert Rosanne. “Ik ging op mezelf wonen, kreeg nieuwe vrienden, verzamelde veel kennis op de universiteit en merkte dat mijn wereldbeeld steeds breder werd. Bij Plan International kwam ik in aanraking met problematiek waar ik eerder niet veel van wist, zoals kindhuwelijken of seksuele uitbuiting.”
De open dag van de VU heeft haar studieroute bepaald, herinnert Rosanne zich. “Ik hoorde het enthousiaste verhaal van professor Jaap Ouwerkerk over hoe je door middel van communicatie het gedrag van mensen kunt beïnvloeden. Toen was het voor mij zo klaar als een klontje: ik ga deze bachelor volgen.”
Minor in Kopenhagen
Het leukste aan haar bachelor vond ze vakken over marketing- en non-profitcommunicatie. “Daarbij verdiep je je in manieren om mensen over de streep te trekken jouw organisatie of doel te steunen. Psychologische processen die daar invloed op hebben, vind ik enorm interessant.” Rosanne ging voor een minor sociologie naar Kopenhagen en sloot daarna haar studietijd af met een master.
Hoewel de oud-student goed op haar plek zit bij Plan International, staat ze in de toekomst open voor andere maatschappelijke uitdagingen. Zo heeft ze zich de afgelopen jaren al vrijwillig ingezet voor de Jonge Klimaatbeweging. “Klimaatverandering is evengoed een thema wat me aan het hart gaat.”