Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

NWO Spinozawinnaar: Yvette van Kooyk

Yvette van Kooyk heeft in 2019 de Spinozapremie gekregen voor onderzoek op het gebied van immunologie. Zij ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids.

Hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie Yvette van Kooyk ontvangt de Spinozapremie voor haar onderzoek op het gebied van immunologie. Zij ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Zij ontdekte dat bepaalde suikermoleculen, zogenoemde glycanen, de communicatie tussen cellen van het immuunsysteem kunnen stimuleren of juist remmen. Van Kooyk ontwikkelt nano-medicijnen die het immuunsysteem ondersteunen bij het gevecht tegen kanker en andere ziekten en geldt als wereld-expert op dit terrein.

Rector Magnificus van de VU Vinod Subramaniam: “Ik ben ontzettend trots dat Yvette van Kooyk de Spinozapremie heeft gewonnen. Na eerder onderscheidingen als de ERC Advanced Grant is dit een terechte bekroning op haar werk. De premie is een prachtig impuls om Yvette’s ambitie om het vakgebied immunologie tastbaarder te maken voor de maatschappij te realiseren.”

Van Kooyk: “Bij kanker- of reuma-onderzoek hebben mensen meteen een beeld. Immunologie is veel lastiger voor het voetlicht te brengen. In Amerika heeft dit vakgebied veel meer maatschappelijk aanzien. Ik wil een sterk netwerk van glyco-immunologen opbouwen, zodat wij elkaar wat vaker kunnen ontmoeten en inspireren. Ook wil ik ons onderzoek graag sterker verbinden aan de klinische praktijk. En ik zou graag kunstenaars inschakelen om op een andere manier, buiten je eigen wetenschappelijke comfortzone, aan een breder publiek te laten zien wat immunologie omvat, waar de wetenschap aan werkt.” Lees verder in het interview dat NWO met Yvette van Kooyk hield.

Leer meer over Yvette van Kooyk

Yvette van Kooyk bij het standbeeld van Spinoza in Amsterdam