Piek Vossen lijkt zelf wel wat op een supercomputer. Hij is taalwetenschapper en programmeur; gedegen onderzoeker en efficiënt projectmanager. Hij werkt hard en succesvol aan computers die taal door en door begrijpen.
Eerst was er Deep Blue, de schaakcomputer die in 1997 won van schaakkampioen Gary Kasparov. In januari 2011 won computer Watson het kennisspel Jeopardy tegen twee topspelers. De supercomputer van IBM kan menselijke taal begrijpen en complexe vragen snel beantwoorden. Anna die op ikea.nl je vragen beantwoordt is er niets bij. What ’s next?
Misschien wel dat je je hart kunt uitstorten tegen je computer. Een begripvolle avatar (m/v, stel in naar keuze) snapt niet alleen je woorden, maar ook je gezichtsuitdrukkingen. Hij interpreteert de klank en het volume van je stem en reageert bovendien zo dat hij je echt op weg helpt je problemen op te lossen. De computer heeft alle aspecten van menselijke communicatie onder de knie gekregen en alle mensen krijgen op een goedkope manier alle aandacht die ze nodig hebben. Interessant, aangezien ons zorgstelsel nu al uit zijn voegen barst.
Hoogleraar computationele lexicologie Piek Vossen (1960) onderzoekt bij de letterenfaculteit van de VU hoe computers taal kunnen begrijpen. Hij ziet nog niet zo snel een volwaardige psychotherapeut als standaardonderdeel van Windows, maar toch: “Op alle fronten wordt onderzoek gedaan, van het interpreteren door computers van gezichtsuitdrukkingen en stemklank tot woordkeus en context. Op een gegeven moment wordt dat naar elkaar toegebracht. Tot nu toe zie je vooral entertainment en franje, de Ikea-avatar is simpel. Maar als je de spierballen hebt van IBM én je beheerst de sociale aspecten van taal, kan de computer steeds menselijker communiceren.”