Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Niet zwijgen bij onrecht

Op 4 mei 2020 organiseerden VUvereniging en 3D, het VU debat- en gesprekscentrum, samen de online bijeenkomst Herdenken aan de VU.

Bettine Siertsema, universitair docent geschiedenis aan de VU, reflecteerde op herdenken, ook in deze tijd van afstand houden van elkaar. Daarbij had ze een indringende beschouwing over zwijgen: van staatshoofden en politici, van daders, van getuigen en tenslotte ook van overlevenden. “Een zwijgen in schaamte om dat desastreuze gebrek aan solidariteit, omdat de wereld heeft gezwegen terwijl een heel volk vernietigd werd.”

Wim Berkelaar, geschiedkundige bij het Historisch Documentatie Centrum, ging naar aanleiding van het op 7 september 2020 te verschijnen boek 'Een oorlogsplaquette ontrafeld' in op het in 1952 onthulde namenmonument bij de Vrije Universiteit. De plaquette bevat de 89 namen van slachtoffers, hoogleraren en studenten gelijk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen binnen de VU-gemeenschap.

Muziek werd verzorgd door cellist Brendan Jan Walsh, die in een sfeervolle improvisatie langzaam naar een cellosuite van Bach toespeelde.

Terugblik Niet zwijgen bij onrecht

Kijk hier de online bijeenkomst terug