Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Marya de Haas over de NT2-docentenopleiding

Marya de Haas werkte als redacteur bij een uitgeverij toen ze besloot over te stappen naar het onderwijs, eerst als docent Frans en later als decaan. Vervolgens koos ze in 2023 voor het vak van NT2-docent en deed onze docentenopleiding voor onderwijsbevoegde deelnemers. Over haar drijfveren, de kennis en ervaring die ze tijdens de opleiding opdeed en hoe dit alles haar lespraktijk inkleurt, vertelt Marya in dit interview.

Waarom heb je ervoor gekozen om de NT2-docentenopleiding aan de VU te volgen?
In mijn loopbaan heb ik op twee belangrijke momenten gekozen voor het onderwijs. De eerste keer werkte ik nog als redacteur bij een uitgeverij en koos er toen voor om als docent Frans op een gymnasium te gaan werken. De tweede keer besloot ik, vele jaren later en intussen decaan op datzelfde gymnasium, om docent NT2 te worden. De rode draad in mijn werkzame leven is plezier in (taal-)onderwijs, werken met groepen én de drive om maatschappelijk relevant werk te doen. Een beetje oneerbiedig gezegd: ik hou van werken ‘met de poten in de klei’: zoeken naar verbondenheid in een groep, met oog en oor voor elk persoon én samen hard werken om een taal goed te leren.

Daar hoort een goede NT2-docentopleiding* bij. Ik hoorde positieve berichten over de kwaliteit van de NT2-opleiding op de VU en zo was de keuze snel gemaakt. Ik startte met de opleiding in januari 2023.

Wat is het belangrijkste dat je in de opleiding hebt geleerd?
Bij mij lag gemakzucht een beetje op de loer, omdat ik al een eerstegraads Lerarenopleiding Frans heb gedaan, maar door me tijdens de opleiding lerend op te stellen lukte het om vanaf dag één de meerwaarde ervan te ervaren. Ik vond het bijvoorbeeld verfrissend om kennis te maken met nieuwe theoretische inzichten over taalverwerving.

Het college en de opdracht over woordenschatverwerving maakten misschien wel de meeste indruk op mij. Zonder woorden geen taal: het klinkt als een dooddoener, maar ik heb in mijn jaren als docent Frans ervaren dat die vanzelfsprekendheid in de les soms leidde tot beperkte aandacht voor het leren, onthouden en actief gebruiken van woorden in de nieuw te leren taal. Tijdens de NT2-opleiding werd mij goed duidelijk waarom het belangrijk is om actief te werken aan woordenschatuitbreiding en op welke wijze je dat het beste kunt doen.

Daarnaast zette het college Interculturele competenties mij flink aan het denken over hoe ik in mijn NT2-lessen wil omgaan met de culturele en religieuze diversiteit binnen een lesgroep.

Hoe pas je het geleerde toe in de praktijk?
Een groot pluspunt van de opleiding is de mooie combinatie van theoretische inzichten en praktische toepassingen: geen theorie zonder werkvormen. De docent reikt ze direct aan, of deelnemers wisselen tips en ervaringen uit bij de intervisiebijeenkomsten. De huiswerkopdrachten dagen je uit om zelf goede lessen te ontwikkelen, waarop de NT2-docentopleiders nuttige en stimulerende feedback geven.

Als ik naar de ontwikkeling van mijn NT2-lessen en de sfeer in mijn lesgroepen in het afgelopen jaar kijk, dan ligt de focus nu meer op uitwisselen en ontdekken hoe je als mensen met verschillende achtergronden kunt samenwerken. Dat klinkt als een open deur, maar soms zijn de verschillen tussen de culturen in een lesgroep zo groot dat het moeilijk is om elkaar te begrijpen en te respecteren, zeker als er (nog) een taalbarrière is. Het vraagt dus ook inspanning om begrip voor elkaars achtergrond te hebben. Maar zodra dat er is, werkt het motiverend voor zowel cursisten als docent.

Wat heeft de opleiding betekend voor je werk?
Hoewel ik dus al jaren in het onderwijs werkte ben ik toch stage gaan lopen. Dat was bijzonder leerzaam. Observeren, kijken, meedoen en ervaren wat een andere professional doet. Daarna heb ik zelf lesgegeven in een groep waar ik eerst stage liep: jonge statushouders die de Onderwijsroute volgen, een traject dat onder de nieuwe Wet inburgering valt. Het is inspirerend om met jonge mensen te werken die in Nederland hun bestaan willen opbouwen en hun steentje willen bijdragen aan de samenleving.

De docentenopleiding van de VU heeft mij een goede basis voor dit werk gegeven. Momenteel heb ik verschillende opdrachtgevers, waaronder Integratiewerk Amersfoort.

In hoeverre zou je deze opleiding aanbevelen en waarom?
Het is knap dat het programma voor bevoegde docenten zo is opgebouwd dat het compact en overzichtelijk is voor docenten met veel leservaring en tegelijkertijd je repertoire als ervaren docent uitbreidt, verdiept en verrijkt met theoretische en praktische kennis die specifiek hoort bij het doceren van Nederlands aan anderstaligen.

Heb je een tip voor toekomstige deelnemers?
Probeer echt de tijd te nemen voor deze opleiding, prop het niet in een toch al volle agenda. Maak keuzes, dan profiteer je er het meeste van. 

*VU biedt ook een NT2-docentenopleiding voor deelnemers zonder onderwijsbevoegdheid

Terug naar de NT2-docentenopleiding

"Als ervaren docent heb ik mijn repertoire uitgebreid, verdiept en verrijkt met theoretische en praktische NT2-kennis."

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam