Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Interview met hoogleraar Rienk van Grondelle

Ontdekker op intuïtie
Denkend aan Holland ziet Rienk van Grondelle grote watertanks vol algen. Ze maken algendiesel en lossen zo ons energieprobleem op. ‘Over tien jaar zijn die tanks gewoon.’ Mede dankzij de biofysicus die oorspronkelijk alleen maar wilde weten hoe fotosynthese werkt.

“Niemand stoort zich aan de Haarlemmermeer vol aardappelen, terwijl een windmolen voor de kust van nota bene Urk absolúút niet kan. Mensen beseffen niet dat behalve onze voedsel- ook onze energievoorziening ruimte kost.” Dat vindt hoogleraar biofysica Rienk van Grondelle (1949) vreemd. In zijn werkkamer op de VU legt hij uit: “Voor de opwekking van onze energie is evenveel oppervlakte nodig als voor het verbouwen van ons voedsel. In het zuiden van de VS concurreert landbouw om energie op te wekken al met landbouw voor de voedselvoorziening.” Tel daarbij op dat aan onze olieverslaving binnen afzienbare tijd een eind moet komen en je beseft: er moet iets gebeuren.
Om te ontsnappen aan de energiecrisis, moeten we volgens Van Grondelle accepteren dat energieopwekking zichtbaar wordt. “Met zonnecellen op bijna elk huis, zoals je in Duitsland al veel meer ziet. En we moeten gebruik gaan maken van algen. De Loosdrechtse plassen staan stijf van de algen. Daar moet een installatie naast komen om ze te oogsten. Ik heb berekend dat duurzame algenproductie in alleen al het Markermeer kan voorzien in 20 procent van de Nederlandse brandstofbehoefte.” Algen zijn een prima biobrandstof, die niet concurreert met onze voedselvoorziening. Zeker omdat veel soorten van de eencellige plantjes ook in zout water prima groeien.

Lees het hele interview

University Research Fellow
Het programma University Research Fellow (URF) is bedoeld voor een selecte groep internationaal gerenommeerde VU-wetenschappers. De universiteit toont hiermee haar waardering voor de uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties van onze topwetenschappers. Zij mogen een student belonen met een University Research Fellow die de naam van de topwetenschapper draagt. Deze student ondersteunt de hoogleraar bijvoorbeeld bij onderzoek of onderwijs.In september 2012 heeft de VU een URF aan zeven wetenschappers toegewezen waaronder Rienk van Grondelle. 

Rienk van Grondelle

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam