“Niemand stoort zich aan de Haarlemmermeer vol aardappelen, terwijl een windmolen voor de kust van nota bene Urk absolúút niet kan. Mensen beseffen niet dat behalve onze voedsel- ook onze energievoorziening ruimte kost.” Dat vindt hoogleraar biofysica Rienk van Grondelle (1949) vreemd. In zijn werkkamer op de VU legt hij uit: “Voor de opwekking van onze energie is evenveel oppervlakte nodig als voor het verbouwen van ons voedsel. In het zuiden van de VS concurreert landbouw om energie op te wekken al met landbouw voor de voedselvoorziening.” Tel daarbij op dat aan onze olieverslaving binnen afzienbare tijd een eind moet komen en je beseft: er moet iets gebeuren.
Om te ontsnappen aan de energiecrisis, moeten we volgens Van Grondelle accepteren dat energieopwekking zichtbaar wordt. “Met zonnecellen op bijna elk huis, zoals je in Duitsland al veel meer ziet. En we moeten gebruik gaan maken van algen. De Loosdrechtse plassen staan stijf van de algen. Daar moet een installatie naast komen om ze te oogsten. Ik heb berekend dat duurzame algenproductie in alleen al het Markermeer kan voorzien in 20 procent van de Nederlandse brandstofbehoefte.” Algen zijn een prima biobrandstof, die niet concurreert met onze voedselvoorziening. Zeker omdat veel soorten van de eencellige plantjes ook in zout water prima groeien.
> Lees het hele interview
University Research Fellow
Het programma University Research Fellow (URF) is bedoeld voor een selecte groep internationaal gerenommeerde VU-wetenschappers. De universiteit toont hiermee haar waardering voor de uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties van onze topwetenschappers. Zij mogen een student belonen met een University Research Fellow die de naam van de topwetenschapper draagt. Deze student ondersteunt de hoogleraar bijvoorbeeld bij onderzoek of onderwijs.In september 2012 heeft de VU een URF aan zeven wetenschappers toegewezen waaronder Rienk van Grondelle.