Ben jij op je werk helemaal dezelfde als thuis? Vast niet. Je schakelt tussen verschillende mindsets, net als iedereen. Allerlei prikkels geven daar aanleiding toe, het gebeurt onbewust. Het kan zijn dat je op het werk de baas bent, maar thuis niet. Of dat thuis de cultuur heel anders is dan op school. Als dat schakelen goed gaat, besef je niet dat het eigenlijk heel bijzonder is.
Nog iets geks: jongens presteren gemiddeld iets beter dan meisjes in exacte vakken. De consistente cijfers wijzen op een verschil in aanleg waaraan we niets kunnen doen. Maar in Nederland is dit sekseverschil groter dan in andere landen. En in bijvoorbeeld Tunesië, Koeweit, Rusland en Kazachstan zijn juist de meisjes beter in exacte vakken. Kan het zijn dat ideeën van leraren en ouders over wat jongens en meisjes kunnen hier een rol spelen? Oftewel onze mindset? En is daar wel iets aan te doen?
Het fenomeen mindset is intrigerend. Hoogleraar onderwijsneuropsychologie Lydia Krabbendam (1971) laat per ongeluk zelf een mooie zien: “Ik heb alleen maar vrouwen-theetjes”, zegt ze verontschuldigend tegen haar bezoek als ze rooibos-honing en sterrenmunt aantreft in het doosje op haar bureau. Niet míjn lievelingssmaken, ook al ben ik een vrouw. Maar in sommige kringen is het al raar als mannen überhaupt thee drinken.
Iedereen heeft mindsets, vaak buiten zijn wil om. Zelfs mensen die zeggen dat ze jongens en meisjes even goed achten in exacte vakken, vallen in psychologische tests door de mand.