Een goede vervolgstudie bereidt je voor op de toekomst en helpt je om je ambities waar te maken. Je doet nieuwe inzichten en ideeën op die je verder brengen, zowel in je werk als privé, en je in staat stellen bij te dragen aan een vooruitstrevende samenleving. Verder studeren houdt je relevant en toekomstbestendig, en niet onbelangrijk: het is ook nog eens heel leuk om weer even student te zijn.
Banen en carrières evolueren voortdurend als gevolg van technologische vooruitgang en de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Bedrijven en organisaties moeten snel kunnen inspelen op de veranderingen die daarmee gepaard gaan. Zo heeft de COVID-19-pandemie het remote werken versneld en daarmee nieuwe werkstructuren en samenwerkingsvormen geïntroduceerd. De toenemende nadruk op duurzaamheid en milieubehoud heeft geleid tot nieuwe carrièremogelijkheden in groene technologieën, hernieuwbare energie, circulaire economie en milieubeheer. Maar ook de inzet van automatisering en AI en aandacht voor diversiteit en transparantie op de werkvloer vragen om nieuwe kennis en vaardigheden van professionals. Om relevant te blijven op de arbeidsmarkt zul je je dus moeten blijven ontwikkelen. Een passende vervolgstudie stelt je in staat om je eigen ambities te verwezenlijken en van betekenis te blijven voor werk en samenleving.
Maar opnieuw gaan studeren verrijkt je ook op persoonlijk vlak. Het is een investering in jezelf die zich op vele manieren uitbetaalt en bij kan dragen aan een betekenisvol en boeiend leven. Het houdt de geest scherp en prikkelt de nieuwsgierigheid. Door je eigen denken aan te scherpen en een eigen visie te ontwikkelen kun je constructief deelnemen aan gesprekken en tot nieuwe ideeën komen. Dat brengt je niet alleen op professioneel vlak verder, maar kan ook in je privéleven leiden tot meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en meer diepgang in je relaties.
Bovendien bouw je tijdens een vervolgstudie aan een waardevol netwerk van professionele relaties. Je ontmoet docenten, collega’s en gelijkgestemden met wie je ervaringen kunt delen en ideeën kunt uitwisselen. Wie weet welke deuren naar nieuwe carrièremogelijkheden en samenwerkingsverbanden er voor je opengaan!
Tegenover al deze positieve opbrengsten van een leven lang ontwikkelen, loert het gevaar van overbelasting. Vooral als je al een drukke baan hebt, met daarnaast een gezin en andere verplichtingen kan die studie erbovenop leiden tot een te zware werkdruk en een verstoorde balans tussen werk- en privéleven. Het is belangrijk om vanaf het begin aandacht te hebben voor jouw eigen welzijn en dat van de mensen om je heen. Bespreek het op tijd met de docent of opleidingscoördinator als je het gevoel hebt dat de druk te hoog wordt. Zij kunnen je helpen de gezonde balans weer te vinden.