Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Evelien van der Pol

Als ‘studiebol’ met brede interesses kiest Evelien van der Pol (27) na het vwo voor de VU-bachelor Rechtsgeleerdheid. Met drie masters op zak werkt ze inmiddels als wetgevingsjurist bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Al vroeg in haar studententijd gaat Evelien van der Pol vrijwillig aan de slag bij de Stichting Rechtswinkel. “Daar zag ik wat je in de praktijk met een rechtenstudie voor mensen kunt betekenen. Als iemand een conflict heeft met een instantie, dan kan het sturen van een brief al helpen. Ook herinner ik me dat een vrouw, zonder dat ze het zich besefte, gedagvaard was voor een gigantische fraudezaak: dan gaan meteen de alarmbellen rinkelen en verwijs je naar een strafrechtadvocaat.”

Met haar bachelor op zak specialiseert Evelien zich op de VU met een master Arbeidsrecht. “In eerste instantie leek het me leuk om officier van justitie te worden, maar door de specialisatie in arbeidsrecht lag het voor de hand om de advocatuur in te gaan en met name werknemers en werkgevers te begeleiden in ontslagprocedures.”

Toch gaat ze eerst voor een tweede master VU (Privaatrecht) en voor een traineeship als wetgevingsjurist bij de overheid. Het is deze stap die haar ogen opende. “Ik was nooit bezig met het idee dat achter alle wetgeving natuurlijk mensen schuilgaan die alle wetten schrijven. Dat doe ik dus nu: een maatschappelijke functie in een politieke omgeving. Of ik dan de hele dag alleen achter een bureautje zit? Nee hoor, we maken wetgeving altijd met een team experts.”

Juist in de coronacrisis is veel nieuwe wet- en regelgeving nodig, om bijvoorbeeld mbo-studenten hun diploma te laten halen. “Normaalgesproken duurt het makkelijk twee jaar voordat een wet klaar is, maar nu kan het heel snel gaan met de inzet van lagere regelgeving. Vraagstukken als hoe kunnen studenten praktijklessen volgen en examens afleggen? En waar moeten ze op school mondkapjes dragen? Daar is allemaal wet- en regelgeving voor nodig.’

Hoewel ze voorlopig bij het ministerie van Onderwijs wil blijven, lonkt ook het nabijgelegen ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Daar komt mijn kennis van het arbeidsrecht goed van pas. De dynamiek die bij de politiek hoort, bevalt mij goed: iedere dag is anders.”

Kennis verdiepen

Haar bachelorstudie Rechtsgeleerdheid slaat goed aan bij Eveliens brede interesses. “Ik ben perfectionistisch en nieuwsgierig en best een studiebol die al van jongs af aan graag leest. Dus dikke pillen, die bij een rechtenstudie horen, zijn voor mij geen probleem geweest. Ik wil me graag blijven ontwikkelen en mijn kennis verdiepen.”

Hoewel de stap van het vwo naar de universiteit een sprong in het diepe lijkt, heeft het haar veel zelfstandigheid gebracht. “Door de diversiteit aan studenten voelde ik me snel thuis. De sfeer op de universiteit is vriendelijk en de docenten zijn makkelijk benaderbaar.”

Tijdens haar studie heeft Evelien mede de basis gelegd voor de Amsterdamse Studievereniging ArbeidsRecht. “Natuurlijk was het gezellig en hebben we borrels georganiseerd, maar we hebben ook een inhoudelijke rol gespeeld en advocatenkantoren en rechtbanken bezocht. En studenten konden hulp krijgen bij hun scriptie. De vereniging bestaat trouwens nog steeds en groeit zelfs.”

Evelien van der Pol, alumna Rechtsgeleerdheid

“We maken wetgeving altijd met een team experts”