Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Boudwijn Bisschop

Business & project manager at ABN AMRO
Boudewijn Bisschop heeft de bachelor Politicologie gestudeerd aan VU Amsterdam en werkt nu bij de ABN AMRO als business & project manager. Een politicoloog die bij een bank werkt klinkt misschien verrassend, maar Boudewijn heeft in het dagelijks leven veel aan de skills die hij heeft opgedaan tijdens zijn bachelor Politicologie.

Dat Boudewijn terecht kwam bij Politicologie zullen zijn klasgenoten van de middelbare school geen verrassing vinden. “Op de middelbare school deed ik altijd mee aan debatwedstrijden. Op een gegeven moment was die hobby zo uit de hand gelopen dat ik meedeed met het Europees jeugdparlement. Daarmee heb ik uiteindelijk heel Europa doorgereisd.” Het Europees Jeugdparlement is een non-gourvermementele organisatie die de jeugd probeert te betrekken tot de Europese politiek. “Ik had altijd interesse in nationale en internationale politiek en daarom was ik ook actief bij een politieke jongerenbeweging van een Nederlandse politieke partij.” Ondanks deze interesse voor politiek was Politicologie studeren geen uitgemaakte zaak voor Boudewijn. Hij had namelijk een Natuur & Techniek profiel op de middelbare school, dus de Bètastudies lonkten ook. “Toen ik ging studeren moest ik kiezen tussen natuurkunde of iets wat ik in mijn vrije tijd heel leuk vond; politicologie. Uiteindelijk is het politicologie geworden.”   

Vaardigheden  

Bij politicologie leerde Boudewijn naast analyses en dataverwerkingen vooral om vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te bekijken. “Politicologie leert je heel goed analyseren, goede vragen stellen, zaken in een breder perspectief te plaatsen en niet bang te zijn om een kritische mening te laten horen. Je wordt opgeleid als wetenschapper en zo leer je dingen structureren, verzamelen en naar iets toewerken. Uiteindelijk leer je hoe je een goed verhaal kan vertellen. Politicologen zijn vaak praatjesmakers die hun verhalen voor een groot publiek kunnen vertellen. Dat zijn allemaal belangrijke skills die je leert bij politicologie.”  

De nauwe band tussen student en docent op de opleiding heeft Boudewijn ook veel gebracht. “Wat ik bij de VU heel fijn vond was dat ik uiteindelijk iedereen kende van de opleiding. Het was kleinschalig en daarom was er veel aandacht voor studenten. Een aantal docenten hebben veel indruk op mij hebben gemaakt. Zij zijn goed in hun veld en staan klaar voor hun studenten. Daarom heb ik warme herinneringen aan de opleiding overgehouden.”  

Boudewijn

Verdere carrière   

Door een uitwisseling in Hong Kong tijdens zijn bachelor is Boudewijn erachter gekomen dat hij graag verder wilde leren over politieke economie. “Wij leerden altijd over militaire macht. Tijdens mijn exchange leerde ik dat het in de wereld vooral gaat om economische macht. Wat doen financiële markten en wat voor rol spelen die? Hoe hebben dingen als omgevingsfactoren, sociale factoren, en politieke factoren invloed op markt, bewegingen, op prijzen, en dat soort zaken? Dat was de trigger om meer te leren over het economische deel, daar meer vakken en uiteindelijk een master over te volgen en daarmee de financiële wereld op te zoeken.”  

Daarom kwam hij terecht in de financiële industrie. In zijn baan gebruikt hij zijn vaardigheden van politicologie door een sociaal perspectief naar financiële vraagstukken te brengen. “Het begrijpen van sociale factoren helpt mij goed snappen hoe mensen werken in plaats van alleen te focussen op de cijfers. Cijfers zijn belangrijk, maar uiteindelijk worden de beslissingen genomen door mensen. Mensen zijn niet alleen rationeel, ze zijn ook emotioneel. Binnen de bedrijfspolitiek zijn er ook mensen met macht, mensen met minder macht, en mensen die macht willen. Dit is het basisbeginsel van politicologie: wat is macht en wie heeft de macht?”  

Momenteel werkt Boudewijn als business & project manager bij de ABN AMRO. “Ik heb geen typische werkdag. Als business & project manager werk ik als een rechterhand van het hoofd van een afdeling binnen ABN AMRO die zich bezighoudt met alle vermogensproducten. Dat zijn beleggingen, vermogensbeheer, adviesproducten. Mijn baas is verantwoordelijk voor 600 werknemers en 4 landen waarin we die producten aanbieden aan klanten. Ik werk nu aan een project in Parijs waar we kijken naar hoe we de dochtermaatschappij beter kunnen organiseren en waarvoor ik uiteindelijk een aanbeveling schrijf. Er zit heel veel variatie in en dat is denk ik ook waarom ik mijn werk zo leuk vindt. Mijn politicologie skillset is niet typisch voor deze industrie, maar ik snap daardoor wel beter hoe zo een wereld werkt. Uiteindelijk worden alle bedrijven gereguleerd door wet- en regelgeving die gemaakt wordt door politici. Het kader wordt altijd gecreëerd door mensen om mensen te beschermen of om bedrijven te beschermen.”  

Het begrijpen van sociale factoren helpt mij goed snappen hoe mensen werken in plaats van alleen te focussen op de cijfers. Cijfers zijn belangrijk, maar uiteindelijk worden de beslissingen genomen door mensen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam