Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Borstbeeld van VU-geldschieter en bierbrouwer Willem Hovy

Topstukken uit de VU-collecties

Vraag je mensen wie de Vrije Universiteit heeft opgericht, dan hoor je meestal de naam Abraham Kuyper. Hij was naast bekend politicus, journalist en predikant ook de oprichter van de VU. Minder bekend is de man die de start van de universiteit financieel mogelijk maakte: bierbrouwer en sociaal ondernemer Willem Hovy. Hij verdient net als Kuyper een standbeeld.

Samen naast de aula
In 2009 werd een bronzen borstbeeld van Hovy onthuld naast de ingang van de aula in het VU-hoofdgebouw. Het staat naast de marmeren buste van Kuyper. Het beeld van Hovy werd vervaardigd door de Haagse kunstenaar Frank Letterie (1931). 

Geldschieter van de VU
Hovy was goed bevriend met Kuyper en nauw betrokken bij de oprichting van de Vrije Universiteit. Zo schonk hij een kwart van het startkapitaal voor de VU - 25.000 gulden, en een jaarlijkse bijdrage voor hooglerarensalarissen. Hij werd ook president-directeur van de universiteit, maar trad in 1896 af na een fel conflict. Desondanks bleef hij de VU financieel steunen tot aan zijn dood in 1915.

Sociaal bewogen ondernemer
Hovy was een succesvol en sociaal bewogen ondernemer. Hij was directeur van bierbrouwerij De Gekroonde Valk in Amsterdam. Voor zijn werknemers stelde hij als een van de eersten een pensioenfonds in, en ze kregen loon doorbetaald bij ziekte. Van 1881 tot 1899 was hij ook gemeenteraadslid voor de Anti-Revolutionaire Partij. Hiernaast was hij betrokken bij verschillende christelijke besturen en vrijwilligersorganisaties. 

Proef het bier!
Van Vollenhoven, het originele bier van Hovy’s brouwerij De Gekroonde Valk, is sinds 2017 weer verkrijgbaar bij proeflokaal Poesiat & Kater

Zie ook:

Bronzen borstbeeld van een man op een zwarte sokkel tegen een houten latten achtergrond