Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-NT2 blog: Het belang van een veilig online-leerklimaat bij NT2-lessen

VU-NT2 docent Rachel Zuilhof heeft een blog geschreven over het belang van een veilig online-leerklimaat bij NT2-lessen. "Ik voel me niet gezien!”

Beste Rachel, Ik ben niet blij met je gedrag.” Poeh, dat komt aan. Als docent Nederlands als tweede taal probeer ik mijn cursisten juist zo goed en positief mogelijk te begeleiden! Deze feedback brengt me van mijn stuk en zet me aan het denken. Hoe komt het dat ik haar ontevredenheid niet heb gezien tijdens de online les? Waarom heeft ze het gevoel had dat ik een probleem met haar heb?

Eerst ging ik bij mezelf te rade: gedraag ik me anders tegenover haar? Is het een intercultureel misverstand? Verloopt het contact met mijn collega- docent eveneens moeizaam? Ik kan op alle drie de vragen volmondig ‘nee’ antwoorden en ga in gesprek met de bewuste mevrouw. Daar komt de aap uit de mouw….de techniek zit ons contact in de weg. Ze is in de veronderstelling dat ik haar microfoon steeds uitzet als ze iets wil zeggen, dat ik bewust geen antwoord geef op haar  vragen in de chat en dat ik haar negeer als ze een vraag wil stellen tijdens de online les. Niets is minder waar: de microfoon staat bij alle cursisten automatisch uit, evenals de melding van de chat. Ik heb niet alle cursisten tegelijk in beeld, waardoor ik niet zie dat ze een vraag wil stellen. Gelukkig kunnen we na een goed gesprek allebei lachen om de opeenstapeling van misverstanden.

Versterk het docent-cursist contact
Door deze ervaring ben ik me nog meer bewust van het belang van een veilig leerklimaat tijdens de online lessen, misschien zelfs nog meer dan bij lessen op locatie. Je mist immers een groot deel van de non-verbale communicatie en het informele contact met de cursist. Ook cursisten onderling hebben ‘gebrekkig’ contact. Wat ik zelf heb aangepast is het praatje en de instructie voorafgaand aan de les. Die is nu uitgebreider en ik leg veel nadruk op de mogelijkheden voor persoonlijk contact, interactie en feedback. Ik probeer cursisten ook onderling meer contact te laten leggen. Mensen die ik weinig zie en hoor tijdens de les, benader ik af en toe persoonlijk om hen te vragen hoe het gaat.

Wat levert het op?
Natuurlijk is dit geen ‘ei van Columbus’. Op de website van VU-NT2 vind je nog meer tips om online een veilig leerklimaat te creëren. Deze lijst is nooit af en dat is juist het mooie van ons vak: je bent als docent ook nooit uitgeleerd. Toch?!

Gelukkig mocht ik aan het einde van dezelfde periode andere feedback ontvangen: “Rachel was an amazing teacher. She made use of all sorts of resources to keep the online lessons interactive. She knew how to adapt and improve every time. Also she managed the schedule and objectives very well.”

Leren van en met elkaar
Herken je in dit verhaal ook je eigen onderwijspraktijk? Ik ben erg benieuwd hoe jij als NT2-docent omgaat met kritische feedback en zorgt voor een veilig online leerklimaat. Het zou fantastisch zijn als je jouw ervaringen met me wilt delen en je kunt ook vragen aan me stellen over dit onderwerp. Reageer op deze blog of mail je reactie naar r.m.zuilhof@vu.nl

Geschreven door Rachel Zuilhof, NT2-docent, trainer Interculturele communicatie, assessor en docenttrainer bij VU-NT2, Vrije Universiteit Amsterdam

Gerelateerde blogs

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam