Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Anne de Bruijn - Docent mastertrack Onderwijs en Innovatie

''Ik verzorg het eerste vak in de mastertrack Onderwijs & Innovatie: de Masterclass Onderzoek naar Onderwijsinnovatie. In dit vak ga ik met studenten in discussie over de zin en onzin van (onderzoek naar) onderwijsinnovaties. Wat verstaan we onder innovaties? Hoe bepaal je of deze effectief zijn? En is het wenselijk om in het onderwijs te innoveren?''

''Daarnaast ben ik coördinator van de stage en begeleid ik zowel scripties als stageprojecten. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met studenten die onderzoeken hoe de beweging van kinderen op het schoolplein samenhangt met hun sociaal-emotionele vaardigheden, of welke factoren invloed hebben op de populariteit van kinderen tijdens de gymles. Studenten sluiten hierin aan bij lopend onderzoek, maar ze zetten ook regelmatig zelf onderzoeksprojecten op, waarin ze van begin tot eind verantwoordelijk zijn in het uitdenken, uitvoeren en uitwerken van hun onderzoek en de resultaten. Het begeleiden van scripties is een super tof proces. Studenten beginnen vaak met enige onzekerheid, maar gaandeweg ontdekken ze steeds meer hoeveel wetenschappelijke kennis en vaardigheden ze in huis hebben, wat uiteindelijk resulteert in een (vaak) indrukwekkende scriptie.

Begeleiding van stages en scripties
De ervaringen qua stages zijn heel verschillend. Ik heb stages begeleid bij onderwijsadviesbureaus (zoals Oberon), ontwikkelaars van onderwijsmethoden (Faqta, Malmberg), maar ik ben ook betrokken geweest bij meerdere onderzoeksgerichte stages (bij lopende projecten op onze afdeling of TNO). Omdat het aanbod aan stages ontzettend divers is, maak ik zelf nog steeds kennis met nieuwe instellingen waar studenten praktijkervaring opdoen. Over het algemeen is er veel vraag naar onderwijskundigen, waardoor onze studenten vrijwel altijd een stage vinden die bij hun interesses past. Door onze nauwe banden met de praktijk kunnen we hen daarnaast goed ondersteunen in het vinden van de juiste stage. En het mooiste: vaak krijgen studenten na hun stage een baan aangeboden bij hun stage-instelling!

Werkbezoeken als aanvulling
We maken binnen de opleiding dankbaar gebruik van de contacten met het werkveld. Niet alleen voor stages, maar ook via werkbezoeken. Gedurende het jaar organiseren we meerdere werkbezoeken bij verschillende onderwijsinstellingen waar studenten na hun afstuderen aan de slag kunnen als onderwijsexpert. We merken dat zowel studenten als instellingen hier ontzettend enthousiast van worden. Voor studenten is het een uniek kijkje achter de schermen. Door het diverse aanbod krijgen studenten beter zicht over wat ze na hun opleiding willen en kunnen. Instellingen benutten deze kans graag om hun organisatie te profileren en benadrukken hoe waardevol het is om in gesprek te gaan met toekomstige onderwijsexperts over hun kennis en visie op onderwijs.

Inspirerende diversiteit
Wat mij het meeste aanspreekt aan de opleiding, is dat ik als docent zelf ook voortdurend leer. De studentengroep is enorm divers en brengt een schat aan ervaring mee. Veel studenten komen direct van een bacheloropleiding, maar er zijn ook velen die vanuit de praktijk de mastertrack volgen, vaak om hun kennis verder te verdiepen of zich opnieuw te oriënteren. Hierdoor kijken studenten vanuit allerlei verschillende perspectieven en ervaringen naar het onderwijs, wat vaak zorgt voor inspirerende discussies. Als docent ben ik niet altijd de enige expert; studenten brengen hun eigen kennis en ervaringen mee, die mijn kijk op het onderwijs verruimen. Ik merk dat studenten daardoor ook veel van elkaar leren. Na afloop van de master hoor ik vaak dat ze nieuwe inzichten hebben opgedaan, en dat ze vooral het leren van en met elkaar erg leerzaam vonden. Deze diversiteit in achtergronden en werkervaring maakt onze opleiding uniek en zeer waardevol voor studenten én docenten!''

Anne de Bruijn

Meer verhalen van studenten/docenten Onderwijs en Innovatie

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam