Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Caspar Bouman, Manager Onsite Support bij DICTU Servicedesk

Alumnus ADRIBA Certified Organizational Behavior Management (OBM) Practitioner
Ik raad OBM zeker aan, het is een hele mooie methodiek die heel toegankelijk is. De methodiek is enerzijds meetbare doelen opstellen middels een verbeterplan en anderzijds dit sneller bereiken door je eigen gedrag aan te passen. Eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt: het werkt beter als je iemand beloont, positieve aandacht geeft en complimenteert dan dwang, straffen of uitdoving.

Mijn broer heeft een eigen bedrijf met flink wat personeel en hij wilde betere resultaten behalen en een betere band met zijn medewerkers. Na jarenlang enthousiasme is hij gediplomeerd OBM coach/trainer geworden. Mijn broer heeft mij in zijn enthousiasme meegenomen waardoor ik ontdekte dat OBM ook heel goed bij mijn manier van leidinggeven past. Momenteel geef ik leiding aan 30 medewerkers. Ik geef hen graag heel veel positieve aandacht en ik probeer me te focussen op het bekrachtigen van positief gedrag om op die manier doelen te behalen. De methode van OBM was om mijn lijf geschreven!

De enige universitaire opleiding op gebied van gedrag meetbaar beïnvloeden

Ik heb voor deze opleiding op de VU gekozen omdat het de enige universiteit is die OBM aanbiedt. Ik heb zelf een HEAO-achtergrond met aanvullend heel wat trainingen en certificaten, maar nog geen wetenschappelijk onderbouwde serieuze postacademische opleiding. Deze opleiding van de VU geeft een mooie ‘spoel’ aan mijn cv. OBM sprak me aan omdat het in tijd behapbaar is, de opleiding duurt een half jaar. Dat is fijn want je combineert het toch met je werk. Een ander positief punt aan de opleiding is dat je ook daadwerkelijk het geleerde in de praktijk brengt via jouw prestatieverbeterplan. 

OBM toepassen in de praktijk

Iets wat ik altijd al deed, is mensen op een positieve manier stimuleren, complimenteren en positieve feedback geven, maar nu doe ik dat structureel, wekelijks. OBM draait vooral om het direct belonen van gewenst gedrag. 

Ik geef je een voorbeeld. Als ik merk dat iemand een goede bijdrage levert tijdens een werkoverleg dan zeg ik daar meteen wat van. Ik bel diegene direct na het overleg om een compliment te geven over de wijze waarop hij die bijdrage gedaan heeft. De volgende keer zie ik diegene wederom een goede inbreng geven omdat hij ervaren heeft dat het gewaardeerd wordt. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat het authentiek is. Dit heb ik overgehouden aan de opleiding OBM, naast nog veel meer andere dingen: het structureel versterken van positief gedrag. 

Het is nog niet zo heel lang geleden dat ik de opleiding afsloot, maar ik kan nu al zeggen dat we binnen de hele organisatie OBM in gaan voeren. Op sommige afdelingen zijn we al begonnen om een meetplan te maken. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat we bepaalde afdelingsdoelen gaan halen. 

Tips voor nieuwe cursisten

Aan nieuwe cursisten geef ik de tip om te zorgen dat je tijdig begint met alle theorie leren en opdrachten maken, bijvoorbeeld de ABC analyse. Laat het niet op het allerlaatste moment aankomen, want dan wordt het heel erg lastig. Ik heb het zelf wat uitgesteld waardoor ik in een soort pressure cooker belandde terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. 

Nog een tip: zorg ervoor dat je er goed over nadenkt wat jouw business case wordt, want dat is de kern van de opleiding. Als jouw business case niet goed is, kan je ook geen goed prestatieverbeterplan realiseren.

"Dat sprak me heel erg aan van die methodiek, het was om mijn lijf geschreven, dus uiteindelijk heb ik besloten om het gewoon maar te doen."

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam