Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aanwezigheidsplicht Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Laatst gewijzigd op 22 november 2024
Zit jij in je eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid of de bachelor Notarieel Recht? Of volg je vakken uit het eerste jaar van één van deze bachelors? Dan geldt er een aanwezigheidsplicht voor het werkgroeponderwijs. Op deze pagina leggen we uit wat dat precies inhoudt.

Als je gaat studeren aan de universiteit kan er veel op je afkomen. Academisch onderwijs is immers wezenlijk anders dan ander onderwijs, bijvoorbeeld op het vwo of in het hbo.

Om als professional deel te kunnen nemen in de academische (juridische) beroepspraktijk, is het noodzakelijk dat je tijdens je studie bepaalde vaardigheden ontwikkelt. Deze vaardigheden worden met name aangeleerd, geoefend en getoetst in het werkgroeponderwijs. Ieder vak heeft dan ook tenminste één leerdoel dat hierop is gericht. Zonder actieve deelname aan het werkgroeponderwijs kan dit leerdoel niet worden behaald.

De aanwezigheidsplicht helpt je daarnaast om in een fijn studieritme te komen en sneller medestudenten en docenten te leren kennen, waardoor je beter je weg vindt binnen de opleiding. Door actief deel te nemen aan het werkgroeponderwijs en je grondig voor te bereiden, zul je je de studiestof bovendien sneller eigen maken.

Zo verhoog jij je kans op studiesucces én succes in de beroepspraktijk.

Voor wie geldt de aanwezigheidsplicht?

De aanwezigheidsplicht geldt vanaf 1 september voor alle studenten die deelnemen aan vakken uit het eerste jaar van de bachelors Rechtsgeleerdheid en Notarieel Recht. Dat betekent dat de aanwezigheidsplicht bijvoorbeeld ook geldt voor: 

  • Studenten van andere bachelors die aan deze vakken deelnemen, zoals studenten Criminologie die het vak Inleiding in de Rechtswetenschap of Beginselen Strafrecht volgen. 
  • Studenten die in collegejaar 2024-2025 opnieuw een vak uit het eerste jaar volgen. 

Wat houdt de aanwezigheidsplicht in?

De aanwezigheidsplicht bestaat uit drie onderdelen:

  1. Voorbereiding op de werkgroep. Dit betekent dat je de voorbereidingsopdracht(en):
    • op tijd inlevert, en;
    • dat deze zijn goedgekeurd door de werkgroepdocent, en;
    • dat je deze op papier of digitaal meeneemt naar de werkgroep.
  2. Tijdige aanwezigheid bij de volledige duur van de werkgroep.
  3. Actieve deelname aan de werkvormen tijdens de werkgroep.

De nadere uitwerking van deze onderdelen kan per vak verschillen. Raadpleeg daarom altijd de studiehandleiding van je vak om precies te weten wat er van je wordt verwacht.

Voldoe je niet aan één of meer onderdelen? Dan word je als afwezig geregistreerd voor de betreffende werkgroep.

We begrijpen dat er zich buiten jouw macht om situaties voor kunnen doen waardoor je je een keertje niet kunt voorbereiden op de werkgroep of bij een werkgroep aanwezig kunt zijn. Bijvoorbeeld omdat je trein niet rijdt, je ziek bent of je een andere belangrijke afspraak hebt die je niet kunt verzetten.

Om daar rekening mee te houden, geldt in het algemeen dat je één keer als afwezig geregistreerd mag worden, ongeacht de reden. Ben je vaker dan één keer als afwezig geregistreerd? Dan volgt een individuele beoordeling van of je nog aan de aanwezigheidsplicht voldoet. Je ontvangt hiervan automatisch een notificatie op je VU-mailadres. In de notificatie staat hoe je de gegevens die nodig zijn voor de beoordeling aanlevert. Is de individuele beoordeling negatief? Dan word je uitgesloten van het tentamen en de herkansing van het vak.

Let op: er kunnen op ieder moment wijzigingen in het rooster plaatsvinden. Houd voor het actuele rooster rooster.vu.nl goed in de gaten. De aanwezigheidsplicht blijft gelden.

Hoe registreer je je aanwezigheid?

De werkgroepdocent laat aan het begin van de werkgroep een QR-code zien. Deze scan je met de camera van je mobiele telefoon of tablet. Je wordt doorverwezen naar Academy Attendance. Hier log je in met je VUnet-ID. Zodra je dit hebt gedaan, is je aanwezigheid geregistreerd. Je ziet de registratie direct terug in Academy Attendance.

Kan je de QR-code niet scannen, bijvoorbeeld omdat je camera stuk is? Open dan de Canvasomgeving van het vak op je laptop en ga naar de sectie “Academy Attendance”. Vul hier de numerieke code in die onder de QR-code staat om je aanwezigheid alsnog te registreren.

Let op: je moet verbonden zijn met één van de wifi-netwerken van de VU (zoals Eduroam of VU-Campusnet).

Met deze (QR-)code test je eenmalig hoe het werkt.

Lukt het tijdens de werkgroep – om wat voor reden dan ook – niet om je aanwezigheid te registreren? Meld het dan in de pauze of direct na afloop van de werkgroep bij je werkgroepdocent, zodat deze je aanwezigheid kan noteren.

Verantwoordelijkheid

Je bent zelf verantwoordelijk voor je aanwezigheidsregistraties. Je hebt te allen tijde real-time inzicht in je registraties in Academy Attendance. Je dient dan ook zelf tijdens of na afloop van iedere werkgroep te controleren of je registratie goed is doorgekomen.

Vragen?

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat je vraag hier niet bij? Neem dan contact op met onderwijsbureau.rechten@vu.nl.

Let op: de aanwezigheidsplicht wordt op facultair niveau gecoördineerd en gehandhaafd. Vakcoördinatoren of werkgroepdocenten beantwoorden dan ook geen (individuele) vragen over de aanwezigheidsplicht.  

FAQ

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam