Onderzoek en onderwijs zijn sterk interdisciplinair gericht, onder andere door de inzet van natuurwetenschappelijke methoden en digitale technieken. Een ander belangrijk kenmerk is de rol van het verleden voor de samenleving van nu en van de toekomst. Onderscheidend zijn de onderzoekprojecten waarin VU archeologen samenwerken met burgers (citizen science).
West-Europese archeologie
De onderzoeksgroep is toonaangevend op het gebied van onderzoek naar Keltisch-Germaanse samenlevingen en hun integratie in het Romeinse rijk, oude cultuurlandschappen, mens en klimaat, en het digitaal modelleren van ruimtelijke processen. Een ander specialisme betreft de archeologie van conflict en massageweld van prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog.
Aandachtsgebieden zijn:
- Integratie van lokale gemeenschappen in het Romeinse grensgebied
- GIS en computer simulatiemodellen voor economische en ruimtelijke relaties
- Relaties tussen mens, landschap en klimaat
- Archeologie van conflict en massageweld
- Cultusplaatsen en archeologie van religie en ritueel
- Numismatiek en antieke economie
Mediterrane archeologie
De VU heeft een sterke onderzoekstraditie op het gebied van de pre- en protohistorie van Griekenland en Italië. Interesse in regionale archeologie gaat gepaard met belangstelling voor grotere vraagstukken als de ontwikkelingen van nederzettingen, landschappen en culturele connecties met de rest van het Mediterrane gebied.
Aandachtsgebieden zijn:
- regionale archeologie (Sparta en Laconië; Zuid-Euboia)
- de (koloniale) Griekse wereld
- cultus en religie
- landschap en klimaat
- Mediterrane interconnectiviteit