Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Proefdieronderzoek binnen de afdeling hematologie (VUmc)

Acute myeloide leukemie (AML) is een kwaadaardige ziekte die ontstaat vanuit de bloedvormende cellen in het beenmerg. Bij leukemie ontstaat een ophoping van abnormale cellen die niet meer kunnen doorontwikkelen tot volwassen functionele bloedcellen, en ongecontroleerde celgroei vertonen. Deze abnormale cellen, de leukemiecellen, blijven in het beenmerg en verdringen de gezonde cellen waardoor het aantal rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes sterk vermindert en ontstaat er bloedarmoede, stollingsproblemen en een slechte afweer tegen infecties.

In 80% van de AML patiënten leidt behandeling met chemotherapie tot het vrijwel volledig verdwijnen van de leukemische cellen (complete remissie). Omdat na chemotherapie vaak een deel van de leukemische cellen overblijft, bestaat het risico dat de leukemie terug komt (de relapse). In 50% van de AML patiënten die in complete remissie komen, komt de ziekte terug, waardoor deze patiënten overlijden. De relapse wordt veroorzaakt door een kleine hoeveelheid overgebleven cellen die opnieuw uitgroeien en die we “leukemische stamcellen” noemen. Deze leukemische stamcellen lijken erg veel op normale gezonde stamcellen en hebben vergelijkbare eigenschappen. Bovendien zijn ze meestal in een rustende staat en helaas ongevoelig voor chemotherapie.

Twee grote problemen die AML patiënten tegen komen bij het gebruik van de huidige chemotherapie is het niet volledig verwijderen van de leukemische stamcellen (waardoor de ziekte terugkomt) en ongewenste schade aan de normale stamcellen (waardoor normale bloedcellen verdwijnen). Omdat de leukemische stamcellen erg veel lijken op de normale stamcellen is het tot nu toe niet gelukt om een therapie te ontwikkelen die specifiek de leukemische stamcellen doodt en de normale stamcellen niet aantast.

Bij de afdeling Hematologie karakteriseren we de verschillen tussen de leukemische stamcellen en de normale stamcellen en zijn we er inmiddels in geslaagd een methode te ontwikkelen waarmee we deze stamcellen van elkaar kunnen onderscheiden. Met behulp van deze methode ontwikkelen we geneesmiddelen die tot doel hebben de leukemie-stamcellen te doden terwijl de normale stamcellen behouden blijven. Dit is belangrijk om de levensverwachting van AML patiënten te verbeteren en uiteindelijk leukemie te kunnen genezen.

Het ontwikkelen van deze geneesmiddelen als nieuwe behandeling voor AML patiënten vereist experimenten met proefdieren als essentiële tussenstap. Het ontstaan van leukemie en de werking van een geneesmiddel kan in de muis worden nagebootst door het inspuiten van menselijke AML cellen in het muizen-beenmerg. Een geneesmiddel dat vervolgens in dit systeem de leukemische stamcellen (en de andere AML cellen) doodt, de normale bloedcellen laat overleven en ook niet toxisch (giftig) is, zal een optimale kandidaat zijn voor een klinische studie met AML patiënten binnen de afdeling Hematologie van het VUmc.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam