Van de promovendi die uitgenodigd werden deel te nemen, vulde 22% de enquête in, met een verdeling over de faculteiten die in lijn ligt met de VU-populatie van promovendi.
Gevraagd naar hun welzijn geeft ongeveer de helft aan dat als goed te beoordelen, waarbij eenderde van de ondervraagden de impact van hun promotietraject op hun welzijn als (tamelijk) negatief aanduidt. De helft van de respondenten omschrijft hun workload als (te) hoog. Uit de respons op vragen over de beschikbare ondersteuning die er binnen de VU voor promovendi is blijkt dat die structuren niet voor iedereen vindbaar zijn.
Opvallend zijn de verschillen in de manieren waarop onboardingprocessen worden ervaren: slechts 39% is tevreden met de onboarding die zij ontvangen heeft. Uit vragen naar de onderzoeksomgeving blijkt dat de promovendi in dienst meer tevreden zijn met de toegang tot onderzoeksfaculteiten, en dat de helft van de promovendi zich onderdeel voelen van hun afdeling, instituut of onderzoeksgroep.
Van de ondervraagden geeft ongeveer tweederde aan tevreden te zijn met de begeleiding die zij over het algemeen ontvangen; 86% heeft het gevoel dat zij eigenaarschap hebben over hun eigen traject. Een meerderheid van de respondenten is van mening dat het aanbod van opleidingsactiviteiten bijdraagt aan het voltooien van hun promotietraject. Tegelijkertijd geeft 35% aan dat hun opleidings- en begeleidingsplan (OBP) niet bijdraagt aan een soepel verloop van hun traject. Als belangrijke redenen voor vertragingen in het promotietraject (46% geeft aan achter te lopen op schema) worden Covid-19, problemen met dataverzameling, te hoge ambities, onvoldoende begeleiding, onrealistische verwachtingen, en mentale gezondheidsproblemen genoemd.
Benieuwd naar de uitkomsten de VU PhD survey 2023? Lees het rapport van Ruigrok NetPanel hier.
De uitkomsten van de VU PhD survey 2023 helpen ons om richting te geven aan de verdere (structurele) verbetering van begeleiding, opleiding, werkomgeving en welzijn van alle promovendi. Samen met de faculteiten en de graduate schools (verenigd in het Network of Graduate Schools), stellen we mede op basis van de VU PhD survey 2023 prioriteiten voor beleidsontwikkeling en interventies. Zo gaan we in 2024 we verder met het beter vindbaar en toegankelijk maken van informatie over alle aspecten van het promotietraject op de VU-website, bekijken we hoe onboarding verbeterd kan worden, en zetten we in op het verduidelijken van wederzijdse verwachtingen voor het aangaan, doorlopen en voltooien van een promotietraject.
VU PhD survey 2021
Terugblikken naar de resultaten van de VU PhD survey 2021 kan door het rapport hier in te zien. Mede op basis van deze resultaten is community building voor internationale (beurs)promovendi verder ontwikkeld, verkennen we de mogelijkheden om de monitoring module in Hora Finita (beter) in te zetten, en werken we aan het verbeteren en toegankelijker maken van informatie voor promovendi. Ook zijn alle faculteiten vanaf 2023 verplicht een (of meer) promovendi-adviseur(s) aan te stellen die advies kunnen geven en als klankbord voor promovendi kunnen fungeren
Landelijke promovendi-enquête
Een deel van de vragen uit de VU PhD survey 2023 komt overeen met vragen die andere universiteiten ook aan hun promovendi hebben voorgelegd. Zo kunnen de ervaringen van promovendi op landelijk niveau met elkaar vergeleken worden. Zie Resultaten landelijke promovendi-enquête 2021.
Privacy en gegegensverwerking
De gegevens die in de VU PhD survey 2023 zijn verzameld, zijn met grote zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid behandeld. Voor het uitvoeren en analyseren van de enquête heeft de VU gebruik gemaakt van de diensten van RuigrokNetpanel. Gedetailleerde informatie over hoe is omgegaan met de gegevens van respondenten is te vinden in Privacyverklaring en in dit FAQ-document.