Wat is StoRe?
StoRe is een Bottleneck project onder de paraplu van het Thematic Digital Competence Centre Social Sciences and Humanities (TDCC-SSH), een netwerk van NWO en de Nederlandse academische gemeenschap, gericht op de bevordering van open science. Kort gezegd sporen we in StoRe bottlenecks op die het duurzaam hergebruik van oral history interviews in de weg staan en ontwikkelen we instrumenten om die bottlenecks weg te nemen. Daarbij richten we ons nadrukkelijk niet op het ontwikkelen van nieuwe digitale tools en faciliteiten. Nederland beschikt namelijk al over een robuuste infrastructuur voor opslag en ontsluiting van digitaal erfgoed- en onderzoekmateriaal, waarbinnen oral history collecties in principe duurzaam ondergebracht kunnen worden. Wel ontbreekt het nog aan een aantal randvoorwaardelijke producten. Eén daarvan, is een ethische richtlijn voor beoefening en (her-)gebruik van oral history binnen Nederland. StoRe werkt aan de ontwikkeling van zo’n richtlijn.
Waarom werken we aan duurzame opslag van oral history interviews?
Oral history interviews bieden, verteld vanuit de persoonlijke herinnering van mensen, een unieke kijk op de geschiedenis. Ze verrijken onze kennis over historische gebeurtenissen en ontwikkelingen met de ervaringen en interpretaties uit de eerste hand, van individuen en groepen die deze hebben doorleefd. Oral history collecties vormen daarmee een belangrijk historische bron, als verbreding van de context en betekenis van geschreven bronnen en ander erfgoed, ook met stemmen die voorheen niet werden gehoord, en als vertrekpunt van onderzoek naar onderwerpen waar de traditionele geschiedschrijving vooralsnog gaten heeft laten vallen. Daarmee leidt oral history tot meerstemmigheid en inclusiviteit in erfgoedcollecties en in het historische debat. Alleen daarom al is het vanzelfsprekend dat deze bronnen ook voor toekomstige onderzoekers en erfgoedprofessionals toegankelijk moeten blijven: net als elke andere historische bron is het oral history interview zowel een informatie-object over het verleden als een product van zijn eigen tijd, dat door latere generaties steeds weer in nieuwe contexten geplaatst en bestudeerd kan worden.
Hoe kun je deelnemen aan StoRe?
Voor langdurige impact is het van belang dat mensen die in Nederland actief zijn op het vlak van mondelinge geschiedenis de resultaten die StoRe voortbrengt herkennen en er eigenaarschap over ervaren. Het faciliteren van een sectoroverstijgende discussie en het versterken van het brede Nederlandse oral history netwerk zijn daarin cruciale ingrediënten. Daarom kiezen we in het project voor de aanpak van cocreatie met interviewers, beheerders van oral history collecties en (her-)gebruikers van deze bronnen. We zullen dat doen tijdens twee netwerkdagen, waarvan de eerste plaatsvindt op 7 maart 2025 in Utrecht en de tweede eind 2025. Daarnaast organiseren we in de eerste helft van 2025 een serie groepsdiscussies over ethische en andere vraagstukken die zich tijdens en na het uitvoeren van oral history projecten kunnen voordoen en die duurzaam hergebruik bemoeilijken. Tenslotte willen we graag met een aantal betrokkenen uit het veld in gesprek over hun eigen praktijk en hun visie voor de toekomst. Wil je hiervan op de hoogte blijven of je alvast aanmelden voor één van de bovengenoemde activiteiten, neem dan contact met ons op via m.heerlien@vu.nl.
Hoe verhoudt StoRe zich tot andere ontwikkelingen op het terrein van oral history in Nederland?
Oral history is populairder dan ooit. Met de ondertekening door de Nederlandse regering in 2024 van het Verdrag van Faro over de relatie van mensen en gemeenschappen met erfgoed, en de opname van oral history in een van de actielijnen binnen de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2025-2028 van het NDE, staat oral history momenteel hoog op de agenda. StoRe werkt in samenhang met verschillende andere projecten aan de bevordering ervan, zoals OH-SMArt/OH-CORE, gericht op borging en hergebruik van interviews in relatie tot kunstcollecties, en Verborgen Verhalen dat ondersteunende faciliteiten voor regionale en lokale oral history initiatieven onderzoekt en ontwikkelt.
Wie financiert het onderzoek?
Voor het uitvoeren van het onderzoek heeft StoRe financiering van NWO ontvangen.
Wat is de looptijd van StoRe?
StoRe is van start gegaan in november 2024 en heeft een looptijd van 15 maanden, tot 31 januari 2026.