Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Word buddy voor internationale studenten!

Zou je graag internationale studenten willen helpen om hun weg te vinden in Amsterdam? En ben je daarbij geïnteresseerd in andere culturen en het verbeteren van je (Engelse) taalvaardigheid? Of ben je net terug van een semester in het buitenland en wil je langer onderdeel uitmaken van een internationale community? Word dan buddy voor onze internationale uitwisselingsstudenten!

Elk jaar komen ongeveer 900 studenten van over de hele wereld om een semester te studeren aan de VU. Het Buddy programma zorgt voor een connectie tussen lokale en internationale studenten. Buddy worden is daarom een geweldige kans voor jou als lokale student aan de VU om internationale  ervaring op te doen terwijl je internationale student helpt om te wennen aan hun leven en studie in Amsterdam.

Word buddy

 • Wat houdt het buddyprogramma in?

  Enkele jaren geleden hebben ESN VU Amsterdam and VU International Office de krachten gebundeld en één buddyprogramma in het leven geroepen, speciaal voor internationale exchange en Semester studenten.

  Dit zijn studenten die relatief kort in Amsterdam verblijven, de meesten van hen vijf maanden. Dit betekent dat zij zich snel moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur en samenleving. Daarnaast is de ervaring dat exchange studenten veelal in hun eigen "exchange bubbel" blijven hangen. Ze gaan vooral om met andere exchange studenten en leren weinig tot geen Nederlandse studenten kennen.

  Als buddy heb je 3 tot 5 internationale studenten onder je hoede gedurende het eerste semester (mid-augustus tot januari) of het tweede semester (eind januari tot juni). De exchange student kan bij je terecht met vragen over studeren aan de VU, uitgaansplekken in Amsterdam, de bezienswaardigheden in Nederland… Kortom, alles wat te maken heeft met studeren en wonen in Amsterdam en in Nederland.

  Eigenlijk leer jij de studenten dus ‘the Dutch way of life!’

 • Buddy introductieworkshops

  Voordat je aan studenten gematcht wordt, ben je verplicht om een van de introductie sessies bij te wonen. Dit zorgt ervoor dat je het meeste uit je buddyschap  kunt halen.

  We organiseren twee online introductie sessies in januari (tweede semester) en in juli (eerste semester). Zodra je je hebt aangemeld voor het buddyprogramma, krijg je per mail de data en Zoom links door van de introductieworkshops. Je hoeft slechts één sessie bij te wonen.

 • Buddygroepen en matching

  Nadat je hebt deelgenomen aan een van de introductieworkshops zetten we je naam op de definitieve buddylijst.

  We matchen iedere buddy aan 3 tot 5 internationale studenten. We proberen de buddygroepen zo cultureel en geografisch divers mogelijk te maken (bijvoorbeeld: we matchen je aan studenten uit Singapore, Italië, Finland en Canada). Op deze manier kom je in contact met verschillende culturen en ontwikkel je je interculturele skills.

  We maken ook grotere buddygroepen, die bestaan uit meerdere buddies, zodat je ook met zijn allen samen kunt komen en activiteiten kunt organiseren.

 • Wat krijg je ervoor terug?

  Ten eerste is het natuurlijk al een beloning op zich dat je internationale studenten op weg kunt helpen, maar daarbij zijn dit de voordelen van buddy worden:

  • Je ontwikkelt je interculturele vaardigheden;
  • Je maakt vrienden van over de hele wereld;
  • Je neemt (gratis) deel aan sociale activiteiten die wij organiseren in kader van het programma;
  • Je krijgt een ESN-lidmaatschap;
  • Je (Engelse) taalvaardigheid gaat erop vooruit;
  • Buddy worden is een goede ervaring voor je als je zelf op uitwisseling wilt gaan;
  • Meedoen aan het buddyprogramma zal bijdragen aan je internationale vaardigheden en staat daarom goed op je CV;
  • Na afloop krijg je van ons een Buddycertificaat.
 • Hoe meld ik me aan?

  Let op: we verwachten dat je beschikbaar bent vanaf het moment dat onze exchange studenten in Amsterdam arriveren. In het eerste semester arriveren de studenten in de tweede helft van augustus; in het tweede semester aan het begin van februari.

  Gedurende het semester zullen we verschillende sociale activiteiten organiseren (meestal een picknick, pubquiz en/of een karaoke avond). Onderaan de pagina kun je hier meer over vinden. We verwachten dat je beschikbaar bent voor deze activiteiten en hier met je groep internationale studenten aan mee doet.

  Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor het tweede semester van 2023/24. De aanmelding voor het eerste semester van 2024/25 gaat in maart open.

 • Tijdlijn tweede semester 2023/24

  • Januari 2024: introductieworkshop
  • Eind januari 2024: matching & je ontvangt de contactgegevens van je internationale studenten
  • Vrijdag 2 februari 2024: eerste activiteit, de Buddy Welcome Event
  • Mid-februari 2024: tweede buddy activiteit
  • Mid-maart 2024: derde buddy activiteit
 • Wie organiseert het Buddyprogramma?

  Het VU Buddyprogramma voor exchange studenten wordt georganiseerd door het VU International Office in samenwerking met ESN VU Amsterdam.

  Contact: buddy@vu.nl

Sociale activiteiten

 • Sociale activiteiten tweede semester 2023/24

  Gedurende het tweede semester organiseren wij verschillende sociale activiteiten, te beginnen met een Buddy Welcome Event (deze staan gepland op vrijdagavond 2 februari 2024). Daarna organiseren we nog twee andere activiteiten (vaak een picknick, pubquiz, en/of een karaoke avond). We verwachten dat je deze activiteiten bijwoont, samen met je exchange studenten.

  Buddy Welcome Event: vrijdag 2 februari 2024

  Tweede buddy activiteit: mid-februari 2024

  Derde buddy activiteit: mid-maart 2024

 • Voorgestelde activiteiten op eigen initiatief

  Naast de activiteiten die worden georganiseerd door VU Amsterdam, willen we je ook aanmoedigen zelf activiteiten te organiseren met je eigen buddy groep. Hieronder een paar suggesties voor activiteiten die jullie samen kunnen ondernemen:

  • Laat jouw buddygroep Amsterdam zien en neem ze mee naar jouw favoriete plekken in de stad;
  • Laat jouw buddygroep je favoriete plekken op de campus zien;
  • Neem jouw buddygroep mee naar jouw eigen geboorteplaats of kook samen een écht Nederlandse maaltijd of een maaltijd uit jouw eigen land.