1. Wanneer zijn de startdata van het TSA?
Er zijn vier startdata per jaar voor de Oriëntatieklas (VSI), die negen weken duurt. In studiejaar 2024-2025 zijn de data voor de onderwijsperiodes:
periode 1: 26 augustus - 25 oktober 2024
periode 2: 11 november 2024 - 25 januari 2025
periode 3: 10 februari - 11 april 2025
periode 4: 6 mei - 11 juni 2025
In het collegejaar 2025-2026 beginnen we op 25 augustus 2025.
2. Is er een deadline voor de aanmelding?
De aanmelding moet ten minste twee weken voor de startdatum compleet zijn om kans te maken op plaatsing in de eerstvolgende onderwijsperiode. Als dat niet meer lukt, bespreekt het TSA met de aspirant-deelnemer hoe deze alvast kan beginnen met voorbereiden op het programma.
3. Mijn klant heeft alleen basisschool, kan ik die aanmelden?
Nee, de kans is erg klein dat alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om naar mbo 3 te gaan verworven worden. Het is beter om Nederlands te leren en naar een mbo-Entree opleiding te gaan.
4. Mijn klant heeft maar een paar jaar middelbare school. Kan ik die aanmelden?
Ja, dat kan als de klant tot 16-jarige leeftijd onderwijs heeft gevolgd.
5. Mijn klant heeft al een afgeronde bachelor- of masteropleiding. Kan ik die aanmelden?
Ja, dat kan. Het taalschakeltraject is vooral zinvol als een hoog niveau Nederlands én mogelijk nog Engels of andere vakinhoudelijke kennis belangrijk is. En/of als de klant een studie heeft gedaan die voor het werken in Nederland niet passend is. Wij helpen bij het kiezen van een passende opleiding op het eigen denkniveau.
6. Kan iemand die geen Engels spreekt een universitaire studie gaan doen?
Nee, dat is vrijwel nooit een optie en ook hbo wordt lastig. Voor een universitaire masteropleiding wordt meestal C1 niveau Engels gevraagd, voor een bacheloropleiding op hbo ten minste B1. Het is erg moeilijk om twee talen tegelijk en in korte tijd op voldoende hoog niveau te leren. Voor mbo zijn er wel mogelijkheden: daar wordt een lager niveau Engels gevraagd.
7. Kan ik een klant die geen opleidingswens heeft aanmelden voor de onderwijsroute?
Het doel van de onderwijsroute is instroom in een (voltijds)studie. De beslissing voor aanmelding ligt echter bij de klantbegeleider. We verwachten dat die ook communiceert met klanten over verplichtingen waaraan zij moeten voldoen om in te burgeren via de onderwijsroute, zoals oriënteren op onderwijs, verwerven van leervaardigheden en andere benodigde vaardigheden. Belangrijk hierbij is dat het TSA beslist naar welk type onderwijs geschakeld kan worden: mbo, hbo, of wo.
8. Mijn klant heeft Engels en Nederlands nodig voor BIG-registratie. Kan ik die aanmelden?
(Tand)artsen die zich willen inschrijven in het BIG-register moeten niet alleen bewijzen dat zij over voldoende vakkennis beschikken, maar ook voldoende Nederlands én Engels beheersen. Bij het TSA kan een deelnemer Engels verbeteren Nederlands leren tot B2+ niveau, beide nodig voor BIG-registratie.
9. Kan ik iemand aanmelden die ouder is dan 28 jaar?
Ja, dat kan, maar de klantbegeleider bespreekt dan eerst met de klant hoe deze de studie en het levensonderhoud gaat financieren. Studiefinanciering voor studenten aanvragen kan namelijk niet als iemand ouder is dan 30 jaar. Dat betekent dat de gemeente toestemming moet geven om te studeren met behoud van uitkering of dat de deelnemer moet werken en studeren tegelijk. Dat kan vaak wel bij mbo, in het hbo en wo is studeren in deeltijd voor veel studierichtingen niet mogelijk.
10. Kan iemand die nog geen 18 is en bijvoorbeeld van een ISK komt, zichzelf aanmelden?
ISK-leerlingen die nog geen 18 zijn, hebben nog geen inburgeringsplicht. We adviseren om te wachten totdat de gemeente contact heeft opgenomen met de jongere (of andersom). Voor personen onder de 18 jaar zijn geen financieringsmogelijkheden voor het TSA en zelf betalen is vaak niet mogelijk.
11. Hoe verloopt het eerste contact met mijn klant na aanmelding?
Het TSA controleert of het aanmeldingsformulier door de klantbegeleider compleet is ingevuld en of er bij de gemeente een brede intake heeft plaatsgevonden. Zo nodig vraagt het TSA aan de klantbegeleider nadere informatie. Als alles compleet is, ontvangt de aspirant-deelnemer een uitnodiging voor een TSA-intake: een startgesprek met een docent (Nederlands en/of Engels).
Het TSA heeft een eigen niveaubepalingsmethode, die altijd begint tijdens het startgesprek. Het doel van het startgesprek en de schriftelijke niveaubepaling is tweeledig: tijdens het gesprek informeren we de deelnemer over het traject en we verzamelen informatie. De docent schat dan het beheersingsniveau in van gesproken Nederlands van de deelnemer. Als er een kans is om op een hoger niveau in te stromen, volgt een uitnodiging voor de bepaling van het schriftelijke niveau op een vrijdagmiddag op de VU, deels digitaal.
12. Wat is het resultaat van het startgesprek en de niveaubepaling?
Met de informatie en de niveaubepaling schatten we in of de onderwijsroute inderdaad de meest geëigende weg naar inburgering is. Bij twijfel neemt het TSA contact op met de klantbegeleider. De resultaten vind je in de TSA-intakerapportage.
13. Kan een klant direct instromen in een bestaande groep zonder dat het hele traject doorlopen moet worden (bijvoorbeeld in een B1- of B2-groep)?
Dat wordt bepaald bij het startgesprek en de niveaubepaling (zie boven). Streven is om op een passend niveau (in ieder geval niet te hoog) te plaatsen: beter de basis herhalen dan de basis te missen. Als A2 of B1 beheerst wordt in alle taalvaardigheden (lezen, schrijven, luisteren en spreken), plaatsen we op dat niveau.
14. Kan een klant ook tussentijds in een bestaande groep instromen?
Iedereen start bij voorkeur aan het begin van een onderwijsperiode. Incidenteel kan een klant op A1-niveau instromen, mits alle taalvaardigheden (lezen, luisteren, spreken, schrijven) op dat niveau zijn en nog niet op A2-niveau. Het instroommoment is dan in week 5 van de onderwijsperiode. In week 4 krijgt de deelnemer instructie en een laptop.