Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nederlands leren voor inburgering (DUO)

Er zijn twee mogelijkheden om Nederlands te leren voor inburgering: het Taalschakeltraject Amsterdam of een cursus Nederlands met een DUO-lening.

Het Taalschakeltraject Amsterdam (TSA) is voor statushouders die vanaf 1 januari 2022 inburgeren in Nederland.

Ben je vóór 1 januari 2022 inburgeringsplichtig geworden? Dan kun je zelf bepalen waar je een inburgeringstraject wilt volgen.

Wil je gaan studeren of werken in Nederland?
En is je opleidingsniveau gelijkwaardig aan de Nederlandse havo? Dan kun je een intensieve dagcursus Nederlands voor NT2 Staatsexamen II volgen. Je hebt 3 à 4 keer in de week les en zo’n 15 uur huiswerk in de week. Het uitgangspunt is dat je binnen drie maanden nadat je de cursus hebt afgerond het Staatsexamen NT2 programma II (niveau B2) doet.  
Als je een beginnerscursus gaat doen, is kennis van het Engels op A2-niveau een voorwaarde. 

DUO: lening van de Nederlandse overheid
Als je vóór 1 januari 2022 inburgeringsplichtig bent geworden, kun je voor de cursus Nederlands een lening aanvragen bij DUO. Je vraagt eerst een lening aan. Daarna meld je je aan bij VU-NT2. Zie het stappenplan hieronder. 

Keurmerk Blik op Werk
VU-NT2 beschikt over het Keurmerk Blik op Werk. Dat keurmerk stelt DUO als eis voor een lening aan een cursist. Als DUO jou een lening geeft, kun je dus bij VU-NT2 een taalcursus volgen.

Ben je na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig geworden?
Dan neemt de gemeente contact met je op voor en gesprek over je inburgering. Als je de Onderwijsroute gaat doen, meldt de klantbegeleider van de gemeente jou aan voor het Taalschakeltraject Amsterdam.  

Aanvragen DUO lening en aanmelden cursus Nederlands

  • 1. Lening aanvragen bij DUO

    Vraag een lening aan bij DUO. Als DUO jou een lening geeft, krijg je een brief met het maximale bedrag dat je kunt lenen. Je kunt ook op Mijn Inburgering zien of je lening is toegekend.

  • 2. Het aanmeldformulier invullen

    Het aanmeldformulier vind je hier. Bij dit aanmeldformulier moet je een screenshot uploaden van je persoonlijke pagina op Mijn Inburgering, waarop te zien is hoeveel geld je (nog) kunt lenen. Ook moeten je naam, BSN en de datum zichtbaar zijn.

  • 3. Naar het spreekuur komen 

    Maak zo snel mogelijk na je aanmelding een afspraak voor het spreekuur van VU-NT2. Je kunt ons bellen van maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur.  Tijdens het spreekuur heb je een intakegesprek met een docent. Dit intakegesprek vindt online plaats (via Zoom for Education). De docent bepaalt of VU-NT2 jou kan toelaten tot een van de cursussen. Soms moet je ook nog een intaketoets doen voordat we kunnen beslissen of we je kunnen toelaten. Een afspraak voor het spreekuur is verplicht om je aanmelding af te ronden.

  • 4. Contract ondertekenen

    VU-NT2 bereidt jou voor op Staatsexamen NT2 programma II (SE NT2 II). Bij de start van het cursustraject bij VU-NT2 vragen we je om een contract te tekenen. In het contract staan de afspraken over het te volgen cursustraject.

    N.B. Moet je na een cursus stoppen omdat je een baan krijgt? Of omdat je niet geslaagd bent voor de eindtoetsen van een cursus? Of omdat er een andere goede reden is? Dan verbreken we het contract. Dit is altijd in overleg met de Coördinator Inburgering.

  • 5. Factuur online goedkeuren

    Word je toegelaten tot een cursus van VU-NT2? Dan vragen we je de factuur voor DUO online goed te keuren op 'mijn inburgering'. Heb je een lening, maar betaalt DUO de factuur niet aan VU-NT2 (om welke reden dan ook)? Dan moet je alle kosten alsnog zelf betalen, eventueel in termijnen. 

Contact opnemen

Bel om een afspraak te maken

020-5986398, maandag t/m vrijdag tussen 13.00-15.00 uur.

Heb je vragen over onze cursussen?

Stuur dan een mail naar vu-nt2@vu.nl

Of bel ons om een afspraak te maken voor het spreekuur: 020-5986398.

Lees hier onze algemene voorwaarden voor cursisten met een DUO-lening.