Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Masterintroductie voor nieuwe studenten

Begin je (pre)master goed met de VU Masterintroductie! Tijdens een programma van drie dagen leer jij samen met andere premaster- en masterstudenten de VU en Amsterdam kennen. Zo begin je goed voorbereid aan jouw tijd aan de VU!

Programma 

De VU-brede masterintroductie duurt drie dagen en vindt plaats op vrijdag 25 t/m dinsdag 29 augustus 2023 (exclusief het weekend).  

Samen in een groepje met een mix van Nederlandse en internationale (pre)masterstudenten van jouw studie ontdek je alle hotspots op de campus en van Amsterdam. Je doet mee aan interessante workshops en leuke sportieve en culturele activiteiten. Ook maak je kennis met verschillende verenigingen en sluit je je introductie feestend af op campus Uilenstede!  

Aanmelden* 
Vanaf half juni kun je een uitnodigingsmail verwachten. Deze mail wordt verstuurd naar (pre)masterstudenten die nieuw zijn aan de VU en zijn toegelaten tot hun opleiding. Via de link in deze mail kun je je tot uiterlijk 16 augustus 17:00 uur aanmelden. Wacht niet te lang met inschrijven, want vol = vol! De ticketkosten voor het introductieprogramma bedragen €25.  

*Tijdens de Introductiedagen kunnen foto's worden gemaakt voor PR-doeleinden. Door je aan te melden voor het programma ga je hiermee akkoord. 

Opleidingsintroductie 

Let op; deze VU-brede introductie heeft niet als doel om je kennis te laten maken met je opleiding en faculteit. Hiervoor zijn de opleidingsintroducties, deze staan los van de VU-brede masterintroductie. Meer informatie over de opleidingsintroducties vind je op de opleidingsintroductiepagina.  

Waarom je mee wilt doen aan de VU Masterintroductie

Download de VU Introductiedagen app

Zorg dat je geen belangrijke informatie mist en download de VU Introductiedagen app! Zodra de inschrijving sluit en de groepen zijn ingedeeld, kun je hier bovendien je persoonlijke programma vinden. Vergeet niet om notificaties aan te zetten.

Download de app in de App Store of Google Play Store en zorg ervoor dat je inlogt met hetzelfde e-mailadres dat je hebt gebruikt bij je inschrijving voor de VU Masterintroductie.

Programma per dag

 • Campusdag - 25 augustus

  Welkom op de VU! Dit is de eerste dag van de VU-brede Masterintroductie. Op deze dag leer je je medestudenten en de VU campus beter kennen. Vanaf 09:30 ben je welkom in het hoofdgebouw (De Boelelaan 1105 in Amsterdam). Na registratie ontmoet je je groepje met studiegenoten waarmee je de rest van het programma zult volgen.

  Registratie 09:30 – 10:30 

  Vergeet niet je ticketmail en je ID mee te nemen, zodat we je zo snel mogelijk je polsbandje kunnen geven.

  Dagprogramma 10:45 – 17:00

  • Welkomstwoord op het campusplein: We trappen de dag af met een welkomstwoord door Chief Education Officer Jacqueline van Muijlwijk, en alumnus Marcus Hewitt.
  • Workshops: Tijdens de workshops heb je de kans om kennis te maken met het diverse aanbod van de VU. Er worden workshops aangeboden met uiteenlopende thema’s; van een workshop friend-speeddating tot portrettekenen, en van duurzaamheid tot leren radio maken. Doe mee en wellicht ontdek je wel een nieuwe hobby!
  • Campustour: Samen met je groepje maak je een tour langs alle highlights van de VU campus! Op elke locatie zal iemand van de VU aanwezig zijn om je er meer over te vertellen. En wie weet krijg je op sommige plekken ook nog een leuke goodie of snack!
  • Informatiemarkt: Op de informatiemarkt op het campusplein maak je kennis met allerlei VU organisaties, studie- en studentenverenigingen.
  • Tours en activiteiten: Op zoek naar wat meer verdieping? Doe dan mee aan een uitgebreidere tour door bijvoorbeeld de universiteitsbibliotheek, klimaatkamer, of Arts & Science gallery. Ook heb je de mogelijkheid om je LinkedIn te laten checken door een van de coaches van career services!
  • Crazy 44: De campusdag is ook de dag waarbij de crazy44 van start gaat! Voltooi met je groepje zoveel mogelijk van de 44 knotsgekke opdrachten, versla de rest, en claim een geweldige hoofdprijs!

  Avondprogramma 19:00 – 22:00

  Vergeet niet om na je diner terug te keren op campus voor een spetterend avondprogramma, geheel in het NU gebouw!

  • Organized fun: Wist je dat de VU in het bezit is van zowel een theater, kunstgalerie, als meerdere bioscoopzalen? Daar kun jij vanavond gebruik van maken! Meld je aan voor stand-up comedy, korte films, of doe met je groepje mee aan een pubquiz en test je kennis over de VU en Amsterdam. In een creatieve bui? Doe dan mee met de co-creatie workshop in de Art & Science Gallery en maak kunst van oude boeken! Schrijf je op een later moment in via de app. Let op: vol = vol.
  • Free fun: Zin in een dansje of spelletje? We got you covered. Daag je groepje uit voor een potje Jenga of sjoelen, doe mee aan de silent disco, speel videogames, en sluit de avond al dansend af met DJ in bar Boele!
 • Stadsdag - 28 augustus

  Tijdens de stadsdag neem je met je groep deel aan drie activiteiten: een scavenger hunt, een bezoek aan een museum of de dierentuin en een borrel ter afsluiting van de dag. Het hangt van je shifts af in welke volgorde je deze activiteiten gaat doen, maar de borrel vindt altijd plaats als laatste. Zorg ervoor dat je in de tweede helft van augustus in de app je persoonlijke programme bekijkt.

  Scavenger hunt 10:00 - 15:45

  Verken Amsterdam als nooit tevoren! Bereid je voor op een spannende scavenger hunt langs de betoverende grachten, charmante straatjes en verborgen juweeltjes van deze bruisende stad. Ontketen je innerlijke detective en ga op een spannende reis terwijl je raadsels oplost, aanwijzingen volgt en de best bewaarde geheimen van de stad ontdekt!

  Door cryptische aanwijzingen te ontcijferen, moet je je volgende bestemming zien te vinden. Ontdek de rijke geschiedenis en cultuur van Amsterdam terwijl je de wereldberoemde bezienswaardigheden verkent.

  De scavenger hunt duurt in totaal maximaal 2 uur en heeft verschillende startpunten. Je starttijd en -locatie vind je in de app in de tweede helft van augustus. 

  Cultureel bezoek 10:15 - 17:00

  Amsterdam heeft veel interessante musea en bovendien de oudste dierentuin van Nederland. Tijdens deze dag heb je de mogelijkheid om met je groep een van deze locaties te bezoeken:

  • Rijksmuseum: Stap terug in de tijd en ervaar de fascinerende verhalen van oude beschavingen en majestueuze kunstwerken in het Rijksmuseum. Dwaal door de prachtige galerijen met eeuwenoude meesterwerken en laat je inspireren door beroemde kunstenaars.
  • Artis (dierentuin): Deze dierentuin werd al in 1838 geopend! Artis inspireert en stimuleert iedereen om verantwoord met de natuur om te gaan. Wandel tussen de schaduwrijke bomen, bewonder de diversiteit aan planten en dieren en geniet van ons nationale erfgoed. Bezoek Artis en beleef de natuur midden in het centrum.

  Het culturele bezoek duurt in totaal maximaal 2 uur en je groep wordt op één locatie ingedeeld. Entree is bij de prijs inbegrepen. Je starttijd en locatie vind je in de app in de tweede helft van augustus. 

  Borrel 15:00 - 19:00

  Je hebt een lange dag vol activiteiten achter de rug, en nu is het tijd om jezelf te verwennen! Wat is een betere manier om de dag af te sluiten dan samen met je groep een drankje of hapje te doen? We hebben twee locaties in het centrum van de stad geselecteerd die je vast leuk zult vinden - Belushi's en Coco's. Hier kun je ook andere groepen ontmoeten en samen  iets eten of drinken.

  We hebben met beide locaties kortingen geregeld, daarbij rekening houdend met jullie studentenbudget. Deze deals maken we later bekend via de app. Natuurlijk zal er muziek zijn, en in Belushi's is er zelfs live muziek na 18:00! Zien we jullie daar om deze dag feestelijk af te sluiten?

  Je groep wordt toegewezen aan één locatie. Je starttijd en locatie vind je in de app in de tweede helft van augustus. Drankjes en eten zijn niet inbegrepen.

 • Uilenstededag - 29 augustus

  Uilenstede is de grootste studentencampus van Noord-Europa. Alhoewel hier dus veel studenten wonen, is huisvesting zeker niet het enige dat Uilenstede te bieden heeft! Tegelijkertijd is deze plek een hub om vrienden te maken en samen te komen tijdens je studietijd. Je hebt talloze plekken waar je kunt socializen, studeren en relaxen. Vandaag is de dag dat we je graag kennis willen laten maken met Uilenstede!

  Er zijn vele plekken te ontdekken op de Uilenstede campus en op deze dag willen we je daarvan het beste laten zien en beleven. Zo weet je de volgende keer dat je hier weer bent je weg te vinden en het beste te maken van alle mogelijkheden.

  Wil jij een hele leuke tijd hebben en/of graag een sport uitproberen? Kom naar Uilenstededag!

  Dagprogramma 12:00-17:30

  Om 12:00 uur starten we de dag met verschillende sportworkshops die worden aangeboden door het VU Sportcentrum. Je kan zelf kiezen voor welke sport je je opgeeft. Het is goed om te weten dat je een bepaald tijdslot krijgt toebedeeld met je groep (waarin je dus zelf kunt kiezen welke workshop je wilt doen). De avond van tevoren openen de inschrijvingen via de app.

  Apart van de sportworkshops zijn er nog heel veel andere activiteiten die je kunt doen. Er is genoeg tijd om te relaxen in het gras, bijvoorbeeld bij het podium waar een DJ live muziek zal draaien. Als je zin hebt in iets actiefs en avontuurlijks kan je je door de stormbaan wagen; of als je zin hebt in een dansje kan je bij de openlucht salsa-sessies aansluiten. Ook kan je vandaag samen met je groep de Crazy 44 challenge afmaken en eeuwige roem verdienen!

  Activiteiten dagprogramma in een notendop

  • Sportworkshops van het VU Sportcentrum: Paaldansen, basketball, yoga, kickboxen, voetbal, beach volleybal – schrijf je in via de app
  • Een DJ die buiten op het podium muziek zal draaien
  • Een informatiemarkt waarbij allerlei sportverenigingen uit Amstelveen en Amsterdam aanwezig zullen zijn.
  • Buitenspellen zoals Twister XXL, Jenga XXL, Kubb en frisbee.
  • Vele plekken om te relaxen, kletsen, chillen, dutjes te doen in het gras
  • Baan jezelf een weg door de stormbaan
  • Korte openlucht salsa-sessies gedurende de hele middag
  • De BBQ staat klaar voor lekkere broodjes en (vega)burgers
  • Later in de middag zullen de lunch- en dineropties zich uitbreiden met: ‘Rondje Indonesië’, pannenkoeken foodtruck, friet & kroketten foodtruck en nog meer smoky (vega) burgers. Je kunt het eten halen bij de verschillende locaties (Sportcentrum, Il Caffé en Upper East) – check in de app waar je welk eten kunt vinden.

  Avondprogramma tot 23:00

  Nadat je je buikje hebt rond gegeten is het tijd om weer in beweging te komen (of lekker te blijven hangen). Er zijn drie locaties om de avond dansend of zingend af te sluiten, dus breng je groepje bij elkaar en ga ervoor!

  In het Sportcentrum zal er een Silent Disco plaatsvinden. Verder op de campus zit Il Caffe: onze DJ zal deze plek omtoveren tot een dansfeest. Als derde optie heb je de Karaoke party in de Upper East bar.

  Activiteiten avondprogramma in een notendop

  • Silent disco
  • Karaoke party
  • Dansfeest met live DJ

Veelgestelde vragen

 • Algemeen

  Wat is de VU Masterintroductie?

  De VU Masterintroductie is een VU-brede introductie die erop gericht is je bekend te maken met de VU campus, de stad Amsterdam en je studiegenoten. Door mee te doen ken je al een hoop mensen vóór je eerste college! Je wordt ingedeeld in een groepje van ongeveer 15 medestudenten van jouw studie.  

  Voor wie is de VU Masterintroductie? 

  De VU Masterintroductie wordt georganiseerd voor nieuwe eerstejaars master- en premasterstudenten die in september 2023 aan de Vrije Universiteit Amsterdam gaan studeren, en hun vooropleiding aan een andere hoger onderwijsinstelling hebben voltooid. 

  Uitzonderingen
  Sommige studies doen niet mee aan de VU Masterintroductie omdat zij al een uitgebreid eigen programma organiseren, of in het geval van een joint degree studenten hun introductie bij de UvA volgen. 

  Het gaat hierbij om de volgende opleidingen: 

  • Master Physics and Astronomy (joint degree) 
  • Master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs 
  • Master Geneeskunde 
  • Master Epidemiologie 
  • Master Tandheelkunde 
  • Master Oral Health Sciences (joint degree) 
  • Premaster VUmc ZIGMA 

  Wanneer vindt de VU Masterintroductie 2023 plaats?

  De VU-brede masterintroductie is gepland op vrijdag 25, maandag 28, en dinsdag 29 augustus 2023. Op de vrijdag en dinsdag is er naast een dagprogramma ook een avondprogramma. 

  Hoe verschilt deze VU Masterintroductie van de opleidingsintroducties?

  Deze VU-brede masterintroductie heeft als doel om je wegwijs te maken op de VU en kennis te laten maken met Amsterdam, en is hiermee een aanrader voor studenten die de VU nog niet kennen. Naast de VU-brede Masterintroductie wordt er door het merendeel van de opleidingen een gratis opleidingsintroductie georganiseerd. Hier worden alle studenten verwacht. Tijdens je opleidingsintroductie krijg je meer informatie over je studie en faculteit, en leer je je studiegenoten kennen. De datum van de opleidingsintroductie verschilt per faculteit/opleiding. Zie voor meer informatie de opleidingsintroductiepagina.

  Ik kom uit Amsterdam/Ik ga niet in Amsterdam wonen tijdens mijn studie: is deze introductie wel relevant voor mij? 

  De VU Masterintroductie richt zich vooral op het leren kennen van je medestudenten en de VU Campus, dus is zeker ook relevant (en leuk) als je niet in Amsterdam gaat wonen (of er juist al heel lang woont). Heb je echter al eens eerder gestudeerd aan de VU, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de introductie georganiseerd door jouw faculteit/opleiding. 

  De VU Masterintroductie kost geld. Wat krijg ik voor dit bedrag?

  Voor het driedaagse programma betaal je €25. Hiermee krijg je toegang tot veel leuke, actieve, en informatieve activiteiten zoals een campus tour, sportdag, informatiemarkten, workshops, tours door de stad, en een eindfeest op campus Uilenstede. 

  Wat moet ik zelf nog bijbetalen?

  Wij vergoeden geen reiskosten/OV-kosten om naar de campus te komen of om in Amsterdam te reizen. Ook is het ticket exclusief eten en drinken; hier moet je zelf of met jouw groepje voor zorgen.

  Moet ik elke dag aanwezig zijn? Wat als ik andere afspraken heb?

  Deelname is niet verplicht. Het leukste voor jezelf is als je bij alles aanwezig kunt zijn, maar mocht je echt ergens anders naartoe moeten dan kan dat natuurlijk. De ticketkosten blijven hetzelfde ongeacht het aantal dagen dat je erbij kunt zijn.  

  Kan ik ergens blijven slapen?

  Wij regelen geen slaapplekken, maar zorgen wel dat het programma altijd op tijd is afgelopen om nog met het ov te kunnen. 

 • Registratie en aanmelding

  Is het verplicht om deel te nemen aan de VU Masterintroductie?

  Nee het is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden! Voor nieuwe studenten is deze introductie een leuke manier om je weg op de VU en in Amsterdam beter te leren kennen en om de eerste contacten te leggen met medestudenten.

  Hoe kan ik me inschrijven?

  Iedereen die tot de categorie 'Nieuwe VU masterstudent' behoort* (pre-masterstudenten inbegrepen) ontvangt vanaf half juni een uitnodiging voor deze VU Masterintroductie via de mail. Je kunt je alleen via een aanmeldknop in deze mail inschrijven. Vul alsjeblieft alle gegevens in.  

  Heb je de mail niet ontvangen?  

  1. Dit kan zijn omdat je je aanmeldprocedure voor de VU nog niet ver genoeg hebt afgerond. Doe dit dus zo snel mogelijk! Is je inschrijving bij de VU volledig afgerond en denk je zelf wel tot deze categorie te behoren, maar heb je nog geen uitnodiging ontvangen? Stuur dan een mailtje naar masterintroduction@vu.nl 
  2. *Het kan ook zijn dat jouw studie niet meedoet aan de VU Masterintroductie omdat zij al een uitgebreid eigen programma organiseren, of in het geval van een joint degree studenten hun introductie bij de UvA volgen. 

   Het gaat hierbij om de volgende opleidingen: 

  • Master Physics and Astronomy (joint degree) 
  • Master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs 
  • Master Geneeskunde 
  • Master Epidemiologie 
  • Master Tandheelkunde 
  • Master Oral Health Sciences (joint degree) 
  • Premaster VUmc ZIGMA 

  Tot wanneer kan ik me inschrijven?

  Je kunt je tot woensdag 16 augustus 17:00 uur inschrijven.

  Ik ben te laat met aanmelden, wat nu?

  Dat is heel jammer, maar wij kunnen geen uitzonderingen maken. Je kunt je na 16 augustus niet meer inschrijven voor de VU Masterintroductie. Wel kun je nog steeds naar de introductie van je opleiding. Zie voor meer informatie de opleidingsintroductiepagina.

  Ik heb me ingeschreven, maar wil me weer afmelden. Krijg ik mijn geld terug?

  Als je niet meer kunt komen of niet meer aan de VU gaat studeren, kun je je afmelden door uiterlijk 16 augustus 2023 te mailen naar masterintroduction@vu.nl met de reden van je afmelding. Je krijgt dan zo snel mogelijk je geld weer teruggestort.  

  Ik heb me ingeschreven voor de VU Masterintroductie, maar ik ga een andere studie doen binnen de VU

  Heb je je voor de deadline aangemeld voor de VU Masterintroductie en ook de betaling al afgerond, maar ga je toch een andere studie aan de VU volgen dan je had opgegeven? Geef dit dan uiterlijk 20 augustus 2023 aan ons door een mail te sturen aan masterintroduction@vu.nl zodat wij jou nog kunnen verplaatsen naar een groepje met studiegenoten.

 • Speciale omstandigheden

  Religie en de VU Master Introductiedagen

  De VU is van oudsher een universiteit waar studenten afkomstig uit diverse culturen zich thuis voelen. We houden rekening met alle religies, ook tijdens de VU Masterintroductie.

  Ik heb een allergie, ziekte of functiebeperking; kan ik deelnemen?  

  We doen ons best om deze introductiedag ook voor studenten met een beperking en/of (chronische) ziekte toegankelijk te maken. Wil je zeker zijn van een prettige tijd, mail dan naar masterintroduction@vu.nl en geef aan waar we rekening mee moeten houden of waar je hulp bij nodig hebt. We helpen je graag!

 • Privacybeleid

  Wat is het privacybeleid van de VU Masterintroductie? 

  Het privacybeleid van de VU Introductiedagen (Bachelor en Master) vind je hier. 

Contact

Heb je vragen over de introductieperiode?