Dion behaalde in 2021 zijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de VU en in 2022 zijn master Fiscaal Recht. Tijdens zijn studie werkte hij bij de ABN AMRO op het gebied van Customer Due Dilligence. Hoe hij studie en werk combineerde? Dion: ‘Vaak sporten en gezond eten, zo blijf ik scherp.
Een van de sterke aspecten van de opleiding is dat er gastsprekers komen vanuit het bedrijfsleven, overheid of de rechtspraak. Zo kwam ik tijdens het vak Tax & Technology in contact met een partner van PwC bij Financial Services, waar ik inmiddels mee samenwerk. Tijdens de studie bood hij mij een baan aan, maar het paste toen niet in mijn schema, ik werkte immers al bij de ABN AMRO. We bleven wel contact houden. Aan het eind van mijn studie werd ik benaderd door de Saxo Bank om daar te komen werken als compliance officer, waarin recht en fiscaliteit samenkomen. Een stap die ik graag wilde maken, dus dat heb ik gedaan. Banken moeten aan veel wet- en regelgeving voldoen, en de AFM en De Nederlandsche Bank houden er toezicht op. Als compliance officer ben je de schakel tussen de bank en toezichthouders. Samen met een team verzorgde ik de interne audit om te controleren of de bank de wet- en regelgeving en het beleid van de organisatie zelf naleeft.
Operationele belastingen
Het was een leuke baan, maar uiteindelijk wilde ik toch innovatiever en meer met fiscaliteit bezig zijn. Dus ik belde met mijn contact bij PwC en nu werk ik met veel plezier op de afdeling Financial Services, met banken, verzekeraars en pensioenfondsen als voornaamste klanten. Naast de traditionele belastingen zoals vennootschapsbelasting of btw, richten wij ons ook op wat wij de operationele belastingen noemen. Op dit moment nog een nichemarkt maar de verwachting is dat deze markt snel groeit. Banken moeten bijvoorbeeld voldoen aan FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) en CRS (Common Reporting Standard). Stel dat je als Nederlander een bankrekening hebt in België, dan moet de Belgische bank deze gegevens doorgeven aan de (Nederlandse) belastingdienst. De FATCA is iets soortgelijks en verplicht Amerikaanse burgers en instellingen om al hun rekeningen bij de Amerikaanse belastingdienst op te geven. Beide stellen normen voor het melden van bepaalde financiële informatie om zo internationale belastingontduiking te verminderen of voorkomen.
Kennis van Tax & Technology waardevol
Wat deze baan nog aantrekkelijker maakt, is dat wij niet alleen klanten de wet helpen toepassen, maar ook op operationeel vlak meedenken: hoe krijg je dit werkend binnen de instelling? Hier komt dus mijn kennis van Tax & Technology van pas. Kijk, je wordt tijdens de studie geen ICT’er die complete systemen kan bouwen en complexe scripts schrijft. Maar wat je wel meekrijgt en wat ik nu toepas is dat je meedenkt over data, hoe je processen inricht en hoe processen werken.
Daarnaast houden we ons bezig met DAC7, een Europese richtlijn voor online aankopen. Als je goederen of diensten aanbiedt via een online platform zoals Marktplaats, moet je bepaalde gegevens doorgeven aan dat platform. Of moet je als platformeigenaar informatie over aanbieders doorgeven aan de Belastingdienst. Banken zijn gewend aan strenge wetgeving en zijn vaak toegerust om zulke processen te kunnen bouwen. Maar je ziet bij zo’n DAC7 dat een online platform niet is ingericht om operationeel dergelijke rapportageverplichtingen in te bouwen. Dus denken we met klanten hoe ze dit kunnen (laten) implementeren.’
Waarom heb je destijds gekozen voor de richting Tax & Technology en hoe kijk je op de studie terug?
‘Er zijn door de digitalisering van de economie, veel ontwikkelingen en nieuwe initiatieven van de Europese Commissie en de OESO op het gebied van Fiscaal Recht. Ik noemde net al FACTA, CRS en DAC7, maar ook DAC8 (opvolger van DAC7) en CESOP (btw-fraude tegengaan bij e-commerce) komen eraan. Dus als je nu binnen een Big4-kantoor je in deze ontwikkelingen verdiept, dan word je al snel een specialist op dit gebied. Daarom heb ik gekozen voor deze richting. De studie voldeed ruimschoots aan mijn verwachtingen.
Pluspunten opleiding
De opleiding is niet te technisch. Je maakt wel kennis met de nieuwe ontwikkelingen want er komt zoveel nieuwe wetgeving aan op het gebied van rapportages. Uiteindelijk moet daarvoor ook iets gebouwd worden om die rapportages te doen. Na deze studie ben je fiscalist, maar weet je ook iets van de technische kant, zodat je goed met ICT’ers en andere fiscalisten kunt schakelen. Wat ik verder positief vind aan de opleiding is dat je goed wordt voorbereid op het AVG-vraagstuk, want als fiscalist werk je met data, dus ook persoonsgegevens. De colleges over AI zijn ook waardevol. Je hoeft geen AI-bot te bouwen, maar doet wel bagage op om later betere gesprekken te voeren met de ontwikkelaars. Tot slot: de docenten en gastsprekers komen uit verschillende takken van de fiscale sport: van de Big4, rechtspraak, maar ook vanuit wetenschappelijk onderzoek. En ze zijn heel benaderbaar en reageren snel als je een mail stuurt. En dankzij een van hen heb ik nu mijn gave baan gevonden. Het levert je dus ook een waardevol netwerk op.’