‘Wist je dat Amerikanen een wereldwijde belastingplicht hebben, ook als je niet in de Verenigde Staten woont? Dus ik doe ieder jaar belastingaangifte in Nederland en de VS.’
Aan het woord is Abigail, ze is afgestudeerd in de studierichting Directe belastingen. Ze is half Amerikaans en woont dichtbij de zee waarin ze ook in de winter graag een dip neemt.
Tax Talent Traineeship
‘Ik ben in augustus 2021 afgestudeerd en vervolgens begonnen met een traineeship bij de Belastingdienst. Een tweejarig programma waarbij je wordt opgeleid tot fiscaal professional, diverse cursussen en trainingen volgt, elke vier maanden ergens anders werkt en zo aan verschillende functies en in mijn geval directe belastingen proeft. Ik ben gestart als inspecteur bij Grote Ondernemingen waar ik me bezighield met vennootschapsbelasting. Daarna volgde de afdeling MKB op het gebied van inkomstenbelasting. Vervolgens zat ik 4 maanden bij het ministerie van Financiën, bij dezelfde afdeling als waar ik nu werk, daarover zo meer.
Multinationals eerlijker belasten
Na het eerste jaar werd ik gedetacheerd bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in Parijs. Gaaf omdat de OESO vaak het startpunt is voor de internationale belastingregels die landen met elkaar afspreken. De OESO werkt ook aan een herziening van het internationale belastingstelsel, mede vanwege de digitalisering van de economie. Uiteindelijk ben ik bij de OESO tien maanden in plaats van vier gebleven, omdat ik de kans kreeg om het ‘pijler 1’ project te coördineren. Het traineeship bood die flexibiliteit gelukkig ook. Pijler 1 wil landen waar gebruikers of afnemers van de grootste en meest winstgevende multinationals zijn gevestigd, meer belastingrechten geven over de winst. Op dit moment wordt de winst van multinationals namelijk alleen belast in de landen waar zij fysiek of juridisch gevestigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Google dat in veel landen miljoenen gebruikers heeft, maar wiens hoofdkantoor in de VS is gevestigd. Er zou dus een wereldwijde herziening nodig zijn om die marktlanden meer belastingrechten te geven. Pijler 2 wil voorkomen dat multinationals hun winst verschuiven naar landen met een lage winstbelasting. Daarbij is een wereldwijde minimumbelasting afgesproken van 15%.
Beleidsadviseur Internationale Aangelegenheden
En nu werk ik met veel plezier als beleidsadviseur Internationale Aangelegenheden bij het ministerie van Financiën (directoraat-generaal Fiscale Zaken). Ik houd me bezig met alles wat te maken heeft met internationaal belastingbeleid. Ons team voert bijvoorbeeld de gesprekken bij de OESO. Ik ben Nederlands afgevaardigde bij dezelfde soorten gesprekken waar ik eerder bij betrokken was vanuit het OESO-secretariaat. We reizen regelmatig af naar Parijs om daar de Nederlandse belangen te behartigen, over standaarden en verdragen te onderhandelen, en beleid af te stemmen.
Op onze afdeling gaat het ook veel over fiscale techniek. Wat mij echt helpt is dat ik eerder bij de Belastingdienst heb gewerkt, zodat ik beter kan inschatten hoe de regels waarmee we bezig zijn in de praktijk uitpakken voor bedrijven en burgers. Het internationale belastingrecht is het leukste recht omdat alles bij elkaar komt. Want je moet begrijpen wat het nationale recht is van de verschillende landen en hoe dit op elkaar ingrijpt voordat je het kan hebben over de verdeling. Tijdens de opleiding hadden een paar docenten tegen mij gezegd dat dit team wel een gave werkplek voor mij zou zijn. En nu zit ik hier gewoon!’
Je hebt de Young Talent Award 2023 gewonnen. Vertel daar eens wat over.
‘Het is een aanmoedigingsprijs voor jong vrouwelijk talent en de genomineerden komen uit alle takken van het bedrijfsleven en de overheid. Tijdens het selectieproces stond ik stil bij huidige verwachtingen van de overheid, en gerelateerde uitdagingen van ambtenaren, zoals hoe ingewikkeld het soms is om politieke wensen en uitvoering samen te brengen op een fiscaalverantwoorde manier. Daarnaast probeerde ik een discussie aan te zwengelen over maatschappelijke verantwoordelijkheid in bredere zin. Blijkbaar sloeg dit verhaal aan bij de jury en heb ik daarom die prijs gekregen.’
Waarom heb je gekozen voor de master Fiscaal Recht aan de VU en hoe blik je terug op deze studie?
Studie master Fiscaal Recht VU waardevol
‘Ik heb Rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en Liberal Arts & Sciences aan de University College Utrecht. Op een gegeven moment waren de Panamapapers vaak in het nieuws (over belastingontwijking en -ontduiking) en ik besefte ineens welke enorme impact fiscaliteit heeft op burgers, bedrijven en onze samenleving. Daar wilde ik meer over weten. Daarom volgde ik een introductievak over belastingrecht in Groningen en koos vervolgens voor de master Fiscaal Recht aan de VU, mede omdat je hier kunt instromen zonder fiscale bachelor.
Ik vind dat de master je goed voorbereidt op de praktijk. De uitleg en de voorgeschreven literatuur zijn duidelijk en het niveau is goed voor mensen met én zonder fiscale bachelor, zoals ik. Wat ik ook interessant vond is het vak Methoden, grondslagen en ethiek, waar je op een andere manier naar belastingrecht leert kijken: wat is eerlijk, zijn de regels wel logisch, waarop baseren we de belastingheffing? En het zijn goede docenten met veel expertise die je weten te enthousiasmeren en zelf een passie hebben voor het vak. Dat je colleges krijgt van docenten uit een heel diverse beroepspraktijk vind ik een groot pluspunt. Want een gesprek over fiscaliteit is leeg zonder die praktijkervaring. Fiscaal recht is niet neutraal: het berust per definitie op bewuste keuzes van de overheid, en we moeten er altijd bewust van wat de bedoeling is van een instrument en wat wij daarvan vinden. En dankzij de verschillende perspectieven – docenten zijn werkzaam bij advocatenkantoren, Big4-kantoren, Belastingdienst, ministeries of uitsluitend de universiteit – krijg je een brede blik over fiscaliteit.
Ik kom geregeld andere alumni tegen, want het is een klein wereldje. Sommige zie je bij advocatenkantoren, andere zie je bij ministeries of de Belastingdienst. En een aantal (oud-) docenten zie ik geregeld hier rondlopen op de gang. Dus ja, het levert je ook een goed netwerk op.’