Hoe bouwt het IVM duurzame relaties met maatschappelijke partijen?
Duurzame relaties beginnen met goed luisteren. We willen weten wat stakeholders – zoals ministeries, verzekeraars en banken – nodig hebben. Door actief in gesprek te gaan, op conferenties en in één-op-één gesprekken, bouwen we vertrouwen op. Zo sluit ons onderzoek beter aan bij de praktijk en wordt het ook relevanter.
Hoe komen jullie erachter wat er leeft in de praktijk?
In plaats van onderzoek te doen en dat achteraf te presenteren, zoeken we juist vooraf de samenwerking op. We stemmen onderzoeksvragen af op de kennisbehoeften van partners. Zo ontstaat een co-creatieproces, waarbij de resultaten ook echt bruikbaar zijn voor verschillende partijen.
Komen samenwerkingen vooral vanuit jullie, of worden jullie ook benaderd?
Beide. In thema’s waar we als autoriteit worden gezien, zoals klimaatrisicoanalyses, worden we regelmatig benaderd. Maar bij opkomende thema’s, zoals nieuwe regelgeving rondom ESG-rapportages voor het bedrijfsleven, zijn we proactief. We zoeken dan zelf contact om te achterhalen waar onze wetenschappelijke meerwaarde ligt.
Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Soms starten we al een kleinschalig project vóór er financiering is, bijvoorbeeld samen met studenten. Zo bouwen we vertrouwen op en kunnen we partijen later meenemen in grotere projectvoorstellen, bijvoorbeeld voor de EU of NWO. Dat maakt het voorstel sterker én maatschappelijk relevant.
Organiseren jullie zelf ook bijeenkomsten?
Ja, binnen IVM werken zo’n 240 onderzoekers die regelmatig workshops en congressen organiseren, vaak in het kader van grotere onderzoeksprojecten. In EU-projecten is kennisdisseminatie een belangrijk onderdeel. We werken daarbij ook samen met communicatieprofessionals, zowel intern bij de VU als extern.
Zijn er voorbeelden van structurele samenwerkingen?
Met het Verbond van Verzekeraars hebben we een partnerschap opgezet, nadat we al meerdere projecten samen deden. Zo kunnen we structureel overleggen over wat er leeft in de praktijk en hoe we ons onderzoek daarop kunnen richten. Ook met het Rode Kruis werken we samen, bijvoorbeeld rond noodhulp bij klimaatgerelateerde rampen. Iemand van het Rode Kruis werkt zelfs een dag per week bij ons op kantoor.
Duurzame samenwerking vraagt investering. Het gaat om geven en nemen. Maar als je elkaar versterkt, leidt dat tot betere wetenschap én meer impact in de praktijk.