Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-huiskamer 3D-NEWConnective wint Nederlandse Onderwijspremie

Delen
2 juli 2025
Toekenning voor dialoog, verbinding en zingeving

Persoonlijke ontwikkeling, dialoog en gemeenschapsvorming hebben letterlijk een thuis op de Vrije Universiteit Amsterdam. 3D-NEWConnective combineert community building, dialoogvoering en zingeving, en brengt die samen in de 3D-ruimte op de campus. Vanuit die ‘huiskamer’ ontdekten al ruim 7000 studenten hun plek in de wereld. Het succes valt op, want het initiatief wint de prestigieuze Nederlandse Onderwijspremie 2025.

De Nederlandse Onderwijspremie (NOP) stimuleert en beloont teams in het onderwijs die zorgen voor innovatie en kennisdeling. In haar rapport schijft de jury: “3D-NEWConnective draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten én aan een veilig leerklimaat. De impact van 3D-NEWConnective op het persoonlijk leven van studenten kan enorm zijn.” 3D-NEWConnective ontvangt 800.000 euro.

Initiatiefnemers Miranda van Holland en Gerdien Bertram-Troost namen samen met de andere teamleden de prijs in ontvangst tijdens het ComeniusFestival in Den Haag. “We zijn ongelooflijk trots op deze erkenning voor ons werk, een enorme eer. Maar het belangrijkste is dat we studenten iets kunnen bieden waar juist in deze tijd ontzettend behoefte aan is: een vrijplaats voor ontmoeting en ontwikkeling op persoonlijk en maatschappelijk vlak.”

Van alle faculteiten, voor alle studenten

Het concept heeft zijn oorsprong in de VU School voor Religie en Theologie, onderdeel van de Faculteit Sociale en Geesteswetenschappen, en wordt door de hele universiteit uitgedragen, zegt portefeuillehouder Onderwijs Welmoet Boender. Programmadirecteur Miranda van Holland benadrukt dat: “De programmering is  echt voor alle studenten, we willen dat iedereen zich hier thuisvoelt. Juist die verscheidenheid is van grote waarde voor wat we willen bereiken.”

“Deze erkenning laat zien hoe belangrijk het is om ruimte te bieden voor dialoog en verdieping binnen onze universiteit,” zegt VU Rector Magnificus Jeroen Geurts. “Met 3D-NEWConnective geven we studenten en medewerkers de mogelijkheid om elkaar te vinden in gesprek en reflectie en na te denken over de grote vragen van deze tijd. Dat dit nu wordt gewaardeerd met een onderwijspremie, is meer dan verdiend.”

Niet ‘iets’ maar ‘iemand’

Gerdien Bertram-Troost is vanuit haar leerstoel Onderwijs in levensbeschouwelijk en pedagogisch perspectief bij het initiatief betrokken: “We hebben een plek gemaakt waar studenten elkaar buiten hun formele onderwijsprogramma kunnen ontmoeten en in een vertrouwde omgeving thema’s bespreken die leven op de campus. De universiteit wil zelfbewuste, veerkrachtige en maatschappelijk betrokken mensen opleiden: aan de VU wordt je niet ‘iets’ maar ‘iemand’, is de belofte, en daar dragen wij op deze manier aan bij.”

“3D-NEWConnective is een VU-brede vrijplaats voor dialoog, verbinding en zingeving. We ondersteunen studenten in brede vorming, niet alleen op academisch, maar ook op persoonlijk en maatschappelijk vlak.” (Miranda van Holland, programmadirecteur)

Bottom-up

“De vrijplaats 3D-NEWConnective is op een bottom-up wijze ontstaan; altijd in samenspraak met studenten en aansluitend bij hun behoeften,” zegt Miranda van Holland. “Deelnemers kunnen zelf vorm geven aan de programma’s, die variëren van sociale activiteiten als filmviewings, pianolessen, lezingen en workshops, en gesprekken over de toenemende (politieke) spanningen in de samenleving en op de VU-campus. En het werkt: we ontvingen afgelopen jaar ruim 7000 deelnemers vanuit de hele universiteit. 50% zegt vaak te komen, 30% regelmatig. Bij elk event komt een vijfde van de bezoekers voor het eerst.”

Kennisdeling

Bij de NOP-onderscheiding hoort een geldprijs van 800 000 euro. Daarvan gaat een deel naar de uitbreiding van de activiteiten voor studenten en een impact onderzoek. Een ander deel gaat naar het beschikbaar maken van de aanpak voor andere instellingen in het hoger onderwijs. Van Holland: “We zouden het geweldig vinden als anderen ons voorbeeld volgen. Op hun manier, voor hun studenten. We hebben nu de kans om de impact van ons werk op de VU-campus goed te onderzoeken. Die inzichten delen we dan met andere onderwijsinstellingen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam