Dit convenant is een belangrijke stap in de gezamenlijke ambitie om het voedselsysteem in en rond Amsterdam te verbeteren en binnen de eigen organisaties structureel gezondere en duurzamere keuzes te maken.
Het convenant 'Samen eten we Amsterdam gezond' is tot stand gekomen in samenwerking met diverse Amsterdamse organisaties: Amsta, Amstelring, Amsterdam UMC, Arkin, BovenIJ Ziekenhuis, Cordaan, gemeente Amsterdam, Green Business Club Zuidas, GVB, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Facility Services voor Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam, en Vrije Universiteit Amsterdam.
VU zet (verder) in op ‘planeetvriendelijk eten en drinken’ op campus
Er zijn al verschillende stappen gezet richting een meer duurzaam, gezond en divers aanbod van eten en drinken op de campus. Zo was er sinds 2023 een 70% vegetarisch aanbod; vanaf dit jaar is het aanbod standaard 100% vegetarisch. Vlees, vis, vegan en andere (dieet)opties zijn op aanvraag beschikbaar. Dit geldt zowel voor de koffie- en lunchcorners, restaurants en het banquetingaanbod.
De VU wil komende jaren nog verder inzetten op duurzaam, gezond en divers eten en drinken op de campus. Hiervoor is ook de Visie eten en drinken VU 2024-2029 opgesteld. Twee belangrijke speerpunten zijn om meer seizoensgebonden producten te gebruiken en producten met de grootste CO2-uitstoot te reduceren door meer lokaal geproduceerde producten in te kopen.
Deze richtlijnen hanteren we ook in onze contracten en afspraken met partners en leveranciers. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Boeren van Amstel op kaas; deze samenwerking wordt komende jaren geïntensiveerd op melk, groente en fruit.
Aanbod via de automaten
Voor het aanbod in de automaten geldt ook ‘planeetvriendelijk eten en drinken’ als uitgangspunt. Enkele speerpunten voor de komende jaren zijn:
- Uitbreiding van het aantal koffieautomaten met plantaardige melk; nu is dat één koffieautomaat per gebouw.
- Geen aanbod van ‘gewoon water’ meer via vendingautomaten (alleen bruis-/smaakwater).
- Het drinken van water stimuleren door middel van 'waterbars’. Water is ook te verkrijgen in de pantry’s en via verschillende watertappunten (Join the Pipe).
- Minimaal 50% gezonde(re) alternatieven in automaten voor koude dranken en versnaperingen.
- Aanbod koude dranken alléén in statiegeldverpakkingen.
- De automaten voor snoep en fris zijn goeddeels gevuld met ‘gezondere opties’.
Verspilling tegengaan
Ieder jaar worden nieuwe acties uitgezet om verspilling onder de aandacht te brengen en/of om verspilling tegen te gaan. Zo worden via het platform ‘Too Good To Go’ restjes met korting aangeboden. Ook de banquetingservice is vorig jaar aangepast: het is niet meer mogelijk om koffie en thee te bestellen voor minder dan 10 personen. In de toekomst gaan we meer van deze initiatieven implementeren waardoor de kwaliteit hoger wordt en de verspilling minder: een win-win.
Voor banqueting geldt het gebruik van serviesgoed al jaren als uitgangspunt om ook zo verspilling tegen te gaan. En er worden sinds 2023 geen gratis wegwerpbekers meer aangeboden op de campus.