Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Van ‘undeserving poor’ tot toeslagenaffaire; hoe vooroordelen beleid bepalen

Delen
12 mei 2025
Het idee dat de Amerikaanse War on Poverty, mislukt zou zijn, is niet alleen het gevolg van conservatieve tegenstand. Ook mensen die betrokken waren bij de uitvoering én de armen zelf uitten kritiek.

Deze gedeelde frustratie, gevoed door racisme, discriminatie en uiteenlopende verwachtingen, legde de basis voor het hardnekkige beeld van falend armoedebeleid dat tot op de dag van vandaag invloed heeft. Dit blijkt uit onderzoek van historicus Heleen Blommers.

Brede kritiek

Blommers: “De meeste historici schrijven het idee van mislukking toe aan conservatieve politici die veel weerstand hadden tegen de War on Poverty, omdat het programma ook mensen hielp die eerder werden buitengesloten van overheidshulp, zoals Afro-Amerikanen. De kritiek en frustratie was echter veel breder."

Rassenrellen

Blommers toont aan dat  mensen die zich inzetten voor het programma en armen zelf eveneens ontevreden waren Blommers: “Tussen deze groepen ontstond frictie omdat ze ieder hun eigen ideeën hadden over de uitvoering. Racisme, discriminatie en vooroordelen over armoede vormden een belangrijke basis voor deze ideeën. Grote rassenrellen en de 'ontdekking' van honger in 1967 lieten de frustratie van armen zien. Tegelijkertijd versterkten de rellen het idee dat armen lui en crimineel waren. Richard Nixon hervormde de War on Poverty en speelde in op de ideeën dat sommige armen het niet verdienden om geholpen te worden. In deze jaren raakte het idee van mislukking sterk geworteld.

Undeserving poor

De War on Poverty vond plaats in een periode waarin het draagvlak voor de welvaartsstaat in de VS afnam. Nog steeds is er veel armoede in het land en is publieke steun voor overheidssteun aan armen relatief klein, ook onder Democraten. Blommers: “Er was bijvoorbeeld veel weerstand tegen de Affordable Care Act van Obama. Daarnaast wordt Bernie Sanders, ondanks zijn toenemende populariteit, als radicaal bestempeld vanwege zijn ideeën over de welvaartsstaat. Het idee dat sommige armen “undeserving” zijn is hierin bepalend.

Hoorzittingen

Blommers onderzocht archieven in Austin, Washington, D.C., Baltimore, Detroit, Atlanta en Kentucky. Ze bekeek correspondentie tussen politici en beleidsmakers, rapporten en onderzoeken over het programma, archieven van burgerrechtenorganisaties en van de lokale armoedeprojecten.

Ze las ook oude krantenartikelen en transcripties van politieke hoorzittingen over de War on Poverty.  Blommers: “Zo heb ik onderzocht hoe het programma werd uitgevoerd in Georgia, Baltimore en Kentucky. Wie wat vond en waarom en in hoeverre lokale kritiek terug te vinden was in nationale debatten over het programma.”

Perspectief

Blommers zocht ook naar ideeën van de armen zelf: “Hun perspectief is vaak niet goed bewaard gebleven en blijft vaak onderbelicht in historisch onderzoek. Via transcripties van publieke hoorzittingen en briefwisselingen in de archieven heb ik toch ook hun perspectief kunnen meenemen.”

Toeslagenaffaire

Blommers onderzoek laat zien hoe racisme, discriminatie en vooroordelen over armen de Amerikaanse welvaartsstaat hebben beïnvloed. Volgens haar kunnen we ook in Nederland lessen trekken uit het onderzoek:  ” het laat zien hoe ideeën over mensen die overheidssteun ontvangen bepalend zijn in draagvlak voor en uitvoering van beleid, zoals in de toeslagenaffaire. Hierin speelde de publieke roep om strenge handhaving, de samenstelling van de doelgroep en discriminatie in de uitvoering een rol.”

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam