Het evenement bracht studenten, onderzoekers, beleidsmakers en UNESCO-leerstoelen uit Nederland en de rest van de wereld samen. Samen onderzochten ze hoe onderwijs, wetenschap, cultuur en diplomatie kunnen bijdragen aan een vreedzamere en eerlijkere samenleving.
De dag begon met krachtige toespraken die ons uitnodigden na te denken over een belangrijke vraag: Hoe kunnen we 'de verandering zijn'? Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Commissie voor UNESCO, herinnerde ons eraan dat "vrede begint in de hoofden van mensen". Haar woorden zetten de toon voor een dag vol inspiratie.
Prof. Jeroen Geurts, Rector Magnificus van de VU Amsterdam en lid van de Nederlandse Commissie voor UNESCO, sprak over het belang van actie. Hij daagde ons uit met een oproep tot actie en zei: "Het is een signaalmoment - waarop we kiezen of we slachtoffer blijven van een gebroken wereld of dat we medescheppers worden van iets beters."
Dr. Sylvia van de Bunt, UNESCO leerstoel voor interculturele duurzaamheid aan de VU Amsterdam, benadrukte het belang van luisteren naar elkaar over generaties heen en het focussen op innerlijke ontwikkeling.
In een levendige paneldiscussie, geleid door Sem Barendse, kwamen verschillende stemmen en ervaringen aan bod. Panelleden waren onder andere Prof. Fons Trompenaars, Prof. Bruce Mutsvairo, Prof. Rina Malagayo Alluri, en Anas Kjidaâ, voorzitter van de UNESCO Youth Commission. Zij deelden persoonlijke verhalen over hoe zij verandering in hun leven hebben ervaren.
Kunst speelde een belangrijke rol tijdens het evenement. Saumya Shukla gaf twee prachtige Kathak dansvoorstellingen die ons herinnerden aan de kracht van cultuur om mensen over grenzen heen samen te brengen.
Jongeren stonden ook in de schijnwerpers tijdens een postersessie met internationale middelbare scholieren, de American School of The Hague, het Pre-University College van de VU en leden van de jongerencommissie van UNESCO. Hun gesproken woord, creativiteit en betrokkenheid gaven ons hoop voor de toekomst.
In de middag gingen zeven hands-on workshops in op urgente mondiale uitdagingen, zoals vrede in het hoger onderwijs, AI-ethiek, watererfgoed, kennisgelijkheid, mentorschap, coaching en mensenrechten. De laatste workshop was gewijd aan het VU-archief 'Van Kuyper tot Koning' dat onlangs de UNESCO NL Memory of the World erkenning kreeg. Deze workshops, geleid door UNESCO-leerstoelen en VU-onderzoekers, leidden tot geweldige discussies en boden praktische ideeën voor verandering.
De dag werd afgesloten met slotreflecties door Sylvia van de Bunt en Jaap Gordijn, een bruisende netwerkborrel, waar gesprekken werden voortgezet en nieuwe verbindingen werden gelegd.
We willen iedereen bedanken die heeft geholpen om dit evenement mogelijk te maken: onze sprekers, facilitators, vrijwilligers en vooral de stem van de studenten die frisse energie en perspectief bracht. Speciale dank aan de Nederlandse Commissie voor UNESCO voor hun inspirerende dienende leiderschap.
Samen hebben we een belangrijke stap gezet in de richting van een rechtvaardigere, vreedzamere en duurzamere wereld. Dit is nog maar het begin.