Tycho Scholten ontving de J.C. Baak Prijs (1e plaats) voor zijn rechtsfilosofische scriptie over dekoloniale ecologie en klimaatrechtvaardigheid. Kristen Lazarus werd onderscheiden met de Jan Brouwer Scriptieprijs Rechtswetenschappen voor haar onderzoek naar de politieke dimensies van humanitaire hulp in Sudan.
J.C. Baak Prijs
Tycho verdiepte zich in Klimaatzaak Bonaire, een rechtszaak waarin Greenpeace Nederland en inwoners van Bonaire de Nederlandse staat aanklagen wegens onvoldoende bescherming tegen klimaatverandering. In zijn scriptie plaatst Tycho deze zaak in de context van de theorie van dekoloniale ecologie van Malcom Ferdinand. Hij onderzoekt de rechtsfilosofische implicaties van deze theorie en stelt de vraag in hoeverre het nodig is om mensenrechten te dekoloniseren.
‘Als je mensenrechten bekijkt door het filter van de dekoloniale ecologie, zie je dat ze een Europese oorsprong hebben en ook ingezet zijn voor koloniale of uitsluitende doeleinden. Door dekoloniale ecologie en Klimaatzaak Bonaire op elkaar te betrekken, kon ik hier écht iets over zeggen op rechtsfilosofisch gebied,’ aldus Tycho. Hij werd begeleid door hoogleraar Encyclopedie der Rechtswetenschap en Rechtsfilosofie Wouter Veraart.
Lees het volledige juryrapport
Jan Brouwer Scriptieprijs Rechtswetenschappen
Kristen Lazarus won de Jan Brouwer Scriptieprijs Rechtswetenschappen met haar onderzoek naar de politieke dimensies van humanitaire hulp in Sudan. Ze analyseerde hoe internationale hulporganisaties opereren en onderbouwde met observaties uit haar interviews haar pleidooi voor een grotere rol van lokale NGO’s. Dankzij hun kennis van de situatie kunnen zij effectiever inspelen op humanitaire crises.
De jury was onder de indruk van haar werk, dat gevestigde denkbeelden uitdaagt en relevant is voor beleidsmakers en hulpverleners. Kristen nam vanuit Australië digitaal deel aan de prijsuitreiking, terwijl haar begeleider, universitair hoofddocent internationaal publiekrecht Lianne Boer, de oorkonde namens haar in ontvangst nam.