Ontwerp handbikes en fietsen
Dinant Kistemaker, Knoek van Soest en Maarten Bobbert ontvangen de financiering voor het project ‘Tuning the Muscular Motor for Sports and Rehabilitation’, waarin de onderzoekers componenten van handbikes en fietsen zullen herontwerpen om zo de prestaties te verbeteren.
In handbiken en fietsen hangt de snelheid af van de functionele capaciteit en fitheid van de rijder, en van het ontwerp van de uitrusting. Traditioneel bepalen technische overwegingen vaak het ontwerp. Zo zijn tandwielen cirkelvormig vanwege technische overwegingen. De onderzoekers streven ernaar om handbike- en fietscomponenten te herontwerpen met het menselijke spier-skelet-systeem als uitgangspunt.
Met behulp van empirisch onderzoek naar spieren en geavanceerde computermodellen, herontwerpen Kistemaker, Van Soest en Bobbert de uitrusting om beter gebruik te maken van het potentieel van menselijke spieren. De uitrusting wordt getest door professionele wielrenners en dagelijkse gebruikers van handbikes. Het doel: rijders in staat stellen om ongeëvenaarde prestaties te bereiken.
Dinant Kistemaker laat weten ontzettend blij te zijn met de toekenning van deze beurs. “Wij geloven dat het bij het ontwerpen van producten en materialen voor de (top)sport en hulpmiddelen voor revalidatie van grote waarde is om uit te gaan van de biofysische eigenschappen van de mens zelf”, aldus Kistemaker. “In dit project richten we ons zowel op fundamenteel spieronderzoek als op toepassingen binnen sport en revalidatie. Hiervoor werken we met een fantastisch wetenschappelijk team en, onder andere, partners in de revalidatie, De Hoogstraat Revalidatie, handbikespecialisten, Frontline, en een UCI-wielerteam, Visma | Lease a Bike.”
Motivatie voor revalidatie
Katinka van der Kooij ontvangt samen met collega’s Jeroen Smeets en Yannick Hill een toekenning voor het project ‘Room for exercise motivation with variable challenge’, waarin ze onderzoeken hoe revalidatiepatiënten het beste gemotiveerd kunnen worden.
Revalidatie vraagt veel oefenen en het is soms lastig daar motivatie voor te vinden. Computerspellen die bewegingen registreren en hierop feedback geven kunnen motiveren. Dit kunnen ze onder andere door de uitdaging aan te passen aan de prestatie van de speler.
Uit onderzoek is gebleken dat het gemiddeld optimaal is als de speler 8 van de 10 keer positieve feedback krijgt. “Maar als we de uitdaging op dit optimum fixeren, ervaart iemand niet dat de uitdaging vermindert omdat de prestatie verbetert. Welke variatie in uitdaging we moeten toestaan om optimaal te motiveren, weten we niet. Dat zoeken we in dit project uit,” legt Katinka van der Kooij uit.
“Binnen de verschillende disciplines aan de afdeling Bewegingswetenschappen, sportpsychologie, neurowetenschappen en revalidatie, is veel expertise over motivatie. We kijken ernaar uit met deze subsidie deze expertise te verbinden aan de technologische kennis binnen de bedrijven”, reageert Van der Kooij op deze toekenning.
Lees hier meer over het onderzoek van Katinka van der Kooij naar hoe we gemotiveerd blijven om te bewegen.