Slangengif is een geweldige bron van bioactieve moleculen met uiteenlopende farmacologische activiteiten. De potentie en selectiviteit van deze verbindingen zijn veelbelovend voor medicijnontdekking, zoals recente studies die hun potentieel als nieuwe antikankertherapieën benadrukken.
Veelbelovende nieuwe private samenwerking
In dit veelbelovende project gaan onderzoekers Jeroen Kool, Mátyás Bittenbinder en Julien Slagboom van de Venom Research Group van de Vrije Universiteit samenwerken met het organ-on-a-chipbedrijf MIMETAS om geavanceerde organ-on-a-chipmodellen te ontwikkelen en te gebruiken voor het profileren van slangengiftoxinen als potentiële antikankermedicijnkandidaten.
Aanspreekpunt voor publiek-private samenwerkingen binnen de VU
Paul de Vries van IXA-GO helpt onderzoekers om pps-financiering te verkrijgen. Als u geïnteresseerd bent in toekomstige mogelijkheden binnen ChemistryNL of een van de andere Topsectoren, neem dan gerust contact op met Paul de Vries: p.m.de.vries@vu.nl.
TKI-financiering voor onderzoek naar medicijnontdekking op basis van slangengif
15 januari 2025
Onderzoekers van de afdeling Chemie & Farmaceutische Wetenschappen krijgen TKI Green Chemistry-financiering om slangengifpeptiden die gebruikt kunnen worden tegen kanker te onderzoeken. Deze financiering wordt verstrekt door de Topsector ChemieNL.