"Schrijven draait voor mij om vrijheid, en soms zijn er anderen nodig om die vrijheid te versterken. Zestien jaar geleden, toen ik debuteerde, studeerde ik zelf Nederlandse Taal & Cultuur, aan de UvA - een tijd die ik op hetzelfde moment beperkend en bevrijdend vond. Van de beste docenten herinner ik me dat ze me lieten zien wat literatuur kon betekenen en in veel gevallen al had betekend, en ook hoe weinig ik me daar soms van aan hoefde te trekken. Vrijheid, ja, die voelde ik toen steeds meer - om te bedenken, te beschrijven, te lezen wat ikzelf interessant vond. In mijn rol als Vrije Schrijver aan de VU hoop ik iets vergelijkbaars te bewerkstelligen, ik hoop studenten extra begeesterd te maken voor literatuur en voor schrijven, en ze intussen aan te moedigen om zelf te onderzoeken wat ze het liefst willen," aldus Heerma van Voss over zijn aanstelling.
Heerma van Voss is de negentiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Désanne van Brederode en eerdere Vrije Schrijvers zoals Arnon Grunberg, Bas Heijne, Maxim Februari, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Heerma van Voss' aanstelling duurt een jaar.
“We zijn bijzonder verheugd om Thomas Heerma van Voss komend jaar te mogen verwelkomen als Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn werk biedt scherpe observaties en diepgaande reflecties op thema’s als identiteit, traditie en menselijke relaties; onderwerpen die ook binnen onze universitaire gemeenschap leven en in ons onderwijs en onderzoek centraal staan. We kijken uit naar de observaties en inspirerende uitwisseling van ideeën die Thomas in deze rol zal hebben,” aldus Rector Magnificus Jeroen Geurts.”
Over Thomas Heerma van Voss
Thomas Heerma van Voss (1990) is een Nederlandse schrijver met een omvangrijk literair oeuvre. Hij groeide op in Amsterdam, studeerde een jaar Engels in Londen en vervolgens Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2015 tot 2022 was hij redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor.
In 2009 debuteerde hij met de roman De allestafel. Zijn tweede roman, Stern (2013), werd lovend ontvangen en door onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant geprezen als werk van een groot literair talent. In 2014 verscheen zijn verhalenbundel De derde persoon, die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Samen met zijn broer Daan Heerma van Voss schreef hij in 2015 de thriller Ultimatum. In 2017 volgde de essaybundel Plaatsvervangers, die werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs en de BookSpot Literatuurprijs.
Met Condities verscheen in 2020 zijn derde roman over identiteit, ziekte en ambities. Condities haalde de longlist van zowel de Libris Literatuur Prijs als de Boekenbon Literatuurprijs. In hetzelfde jaar publiceerde hij Bowlen in Philadelphia en het essay Verdwenen boeken, waarmee uitgeverij Babel & Voss werd afgesloten. Dit essay werd samen met Onzichtbare boeken heruitgegeven bij uitgeverij Das Mag. In 2022 volgde zijn tweede verhalenbundel, Passagiers/achterblijvers, waarin personages hun vertrouwde omgeving verlaten en grip proberen te krijgen op de buitenwereld. De bundel werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2022. In 2024 verscheen zijn vierde roman, Het archief. Deze roman stond op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2025. Heerma van Voss' literatuur wordt gekenmerkt door een subtiele, sobere schrijfstijl met een focus op psychologische diepgang.
Naast romans en essays schrijft Heerma van Voss interviews, verhalen en artikelen voor onder andere de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Correspondent, De Groene Amsterdammer en de VARAgids. In Trouw deed hij verslag van zijn ervaringen als vrijwilliger bij de verkiezingscampagne van de Democratische Partij in Pennsylvania. Ook is hij regelmatig te gast in de podcast van Hard Gras.
Over de Vrije Schrijver
De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging. Heerma van Voss zal tijdens zijn Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de School der Geesteswetenschappen.
Foto: Joris Casaer