Het zijn verwarrende tijden. Desinformatie en polarisatie staan volgens een recente enquête van het World Economic Forum hoog in de top 10 van wereldwijde risico’s. Tegelijkertijd is er onder wetenschappers discussie over de vraag hoeveel desinformatie en polarisatie er precies is en hoe beide doorwerken. De nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Robert F. Kennedy Jr., is ervan overtuigd dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken – een claim die ooit door frauduleus onderzoek van een later veroordeelde arts de wereld in werd gebracht en sindsdien door decennia van betrouwbaar biomedisch onderzoek keer op keer is ontkracht. Maar ook in Nederland zijn politici aan de macht die wetenschap vooral een linkse hobby vinden.
Hoe kun je in zulke omstandigheden je mening bepalen? Hoe onderscheid je betrouwbare informatie van onbetrouwbare? Wie of wat moet je geloven als wetenschap ook maar een mening is, of als je onwelgevallige feiten kunt inwisselen voor alternatieve feiten? VU-hoogleraren Rik Peels en Jeroen de Ridder komen met een nieuw boek, Wat is nou waar?, waarin ze wetenschappelijk onderbouwde praktische adviezen geven om helder te denken in verwarrende tijden. Het ligt vanaf 18 februari in de boekhandels.
Onderzoek naar radicalisering en democratieën
Rik Peels doet sinds 2019 onderzoek naar radicalisering en hoe mensen extreme overtuigingen vormen. Verder is hij bezig met de cognitieve en affectieve dimensies van narratieven in tijden van crisis, zoals pandemiën, natuurrampen en gewelddadig extremisme.
Jeroen de Ridder doet sinds 2016 filosofisch en interdisciplinair onderzoek naar de vraag hoe democratieën slimmer kunnen worden, maar ook naar hoe dat mis kan gaan. Centrale thema’s daarbij zijn mis- en desinformatie, expertise en de betrouwbaarheid van wetenschap.
Beiden verschijnen ze regelmatig in de media over deze thema’s en worden ze internationaal erkend als experts op hun vakgebied.
Over Rik Peels en Jeroen de Ridder
Rik Peels is hoogleraar godsdienstfilosofie aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij geeft leiding aan een internationaal onderzoek over de filosofie en theologie van radicalisering (zie www.extremebeliefs.com). Daarnaast is hij een van de leiders van het Zwaartekrachtproject Adapt! dat onderzoekt hoe maatschappijen zich beter kunnen aanpassen aan crises (https://adapt-academy.nl).
Jeroen de Ridder houdt zich als hoogleraar politieke epistemologie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam bezig met de vraag hoe democratieën slimmer kunnen worden.