Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Reactie CvB op petitie en open brief VU-medewerkers

Delen
16 april 2025
Onlangs werd er online aandacht gevraagd voor de gebeurtenissen en het politieoptreden op 9 april. Vandaag ontvingen wij als College van Bestuur een open brief en petitie van een groep medewerkers. Hier vind je de reactie die wij als College van Bestuur hebben gegeven.

De open brief en petitie die wij vandaag als College van Bestuur hebben ontvangen, laat zien hoezeer de gebeurtenissen op 9 april de bezetting van het BelleVUe-gebouw, en de manier waarop daarop is gereageerd, binnen onze gemeenschap leven. De zorgen en kritische vragen die daarin naar voren komen nemen we serieus. 

We willen allereerst duidelijk zijn: het recht om te demonstreren is een groot goed, en we staan als universiteit voor vrije meningsuiting en vrij debat. Er is binnen de VU dan ook ruimte voor protest – mits vreedzaam, en met respect voor anderen.

Het bezetten van een gebouw overschrijdt een duidelijke grens en is daarom niet toegestaan. Het brengt risico’s met zich mee voor de veiligheid van studenten en medewerkers, en het maakt het onmogelijk om onderwijs, onderzoek en werk op die plek door te laten gaan. Het intimideert de weggestuurde studenten en medewerkers van het gebouw en zorgt voor inbreuk op de voor ons allen veilig geachte en gewenste veilige werk- en studeeromgeving. We hebben de demonstranten geattendeerd op de huisregels, waaronder het verbod op bezettingen en de regels rond gezichtsbedekking in onderwijsgebouwen. Meerdere keren is hen gevraagd het gebouw te verlaten. Toen bleek dat er geen gesprek mogelijk was en er geen gehoor werd gegeven aan ons verzoek om het gebouw te verlaten, hebben we besloten om de bevoegde autoriteiten in te schakelen. Dit zijn geen keuzes of stappen die lichtvaardig genomen worden. Maar als bestuur kunnen wij verstoring van onderwijs en onderzoek, en het bezetten van gebouwen, en het niet voor elkaar krijgen van het gesprek daarover, niet tolereren. We dragen de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige en werkbare omgeving voor iedereen op de campus. Alleen zo kunnen we het voornoemde vrije debat vormgeven.

In de brief wordt gesteld dat wij als College van Bestuur niet bereid waren of zijn tot gesprek. Dat is onjuist. Wij zijn vorig jaar langdurig met de groep studenten en staf van VU for Palestine in gesprek geweest totdat de studenten zelf de gesprekstafel hebben verlaten. Tijdens de bezetting is er geen verzoek gedaan om in gesprek te gaan met het CvB – niet voorafgaand aan de actie, niet tijdens de actie en ook niet erna.

We begrijpen dat de situatie bij velen tot gevoelens van onbegrip, teleurstelling, boosheid of verdriet heeft geleid. De petitie geeft daar duidelijk gehoor aan. Het is duidelijk dat de vele ondertekenaars zich verbonden voelen met onze studenten, met onze gemeenschap en met de waarden van onze universiteit. Die betrokkenheid waarderen we. Ook wij, als College van Bestuur staan natuurlijk voor onze studenten. We hebben meermaals aangegeven dat we bewondering hebben voor hun maatschappelijk engagement. Vechten voor een betere wereld is wat wij willen als VU. Tegelijkertijd vragen we ook begrip voor het feit dat wij als bestuur verschillende waarden moeten wegen, dat we verschillende achterbannen dienen, dat we in een grillige maatschappelijke en politieke context opereren en dat we bovenal beloofd hebben een campus voor iedereen te zullen bewaken. Een campus waar iedereen ertoe doet en waar iedereen het gesprek kan voeren. Onze A Broader Mind-filosofie gaat precies hierover: actief andere perspectieven uitvragen en, hoe moeilijk soms ook, daar écht naar luisteren. Het frustreert ons als bestuur dat het gesprek over bepaalde zaken steeds moeilijker te voeren is. Jullie mogen van ons verwachten dat wij altijd zullen blijven inzetten op dialoog, open, persoonlijk en betrokken, maar we merken ook dat er steeds vaker taboes hun intrede doen, die het goede gesprek tussen partijen beletten. Dat past niet bij een universiteit. En daar maken we ons zorgen over. We spreken de bredere gemeenschap hierop aan: help ons mee om de inclusiviteit en de waarde van de dialoog op de campus te bewaren. De dialoog vormt de kern van het academische leven.

Als CvB staan we altijd open voor kritiek. Niet alles is mogelijk, maar vrijwel alles is bespreekbaar en we zoeken altijd naar manieren om toelichting te geven op beslissingen die we nemen. We voeren graag verder het gesprek en zullen daartoe op korte termijn een uitnodiging doen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam