Sinds 2013 wordt jaarlijks geïnventariseerd welke Nederlandse politici in wat voor soort integriteitsaffaires belanden.
Uitkomst
Voor het eerst kwam een Nederlandse politicus in opspraak door plagiaat. Staatssecretaris Vicky Maeijer (PVV, Langdurige en Maatschappelijke Zorg) heeft haar scriptie voor een deel overgeschreven.
Er is geen partij die de afgelopen jaren zo in het hart geraakt is door affaires als de PVV. Eerder moest Wilders afscheid nemen van zijn informateurs Gom van Strien en Ronald Plasterk, die ook hoge ogen gooide als mogelijke premier. Vorig jaar moest Gidi Markuszower zich terugtrekken als kandidaat-minister voor Migratie en Asiel omdat hij niet door het veiligheidsonderzoek van de AIVD kwam.
Het CDA had vorig jaar de meeste affaires: acht. Deze vonden op lokaal niveau plaats en waren weinig wereldschokkend. De bekendste was Pieter van Maaren, die opstapte als burgemeester van Zaltbommel nadat hij de ramen van zijn monumentale woning tegen de regels had vervangen.
Wangedrag in privésfeer
Zoals bijna ieder jaar was ‘wangedrag in de privésfeer’ met zestien affaires de grootste categorie. Daarna kwamen belangenverstrengeling met vijftien affaires, ongewenste omgangsvormen op het werk met acht en misbruik en manipulatie van informatie met zes affaires.
Omdat wangedrag in de privésfeer zo vaak voorkomt, zijn dit jaar alle 154 gevallen van wangedrag in de privésfeer van de afgelopen tien jaar geanalyseerd. De grootste categorie is fraude, met 25 gevallen, gevolgd door agressie (22), rellen op social media (21), seksueel wangedrag (18) en overtreding van regels rond bouwen en wonen (17).
Politieke Integriteitsindex
De PII is een samenwerking van bestuurskundigen Leo Huberts en Leonie Heres van de Vrije Universiteit Amsterdam, met hoogleraar bedrijfsethiek en integriteitsmanagement Muel Kaptein (Earsmus Universiteit Rotterdam) en onderzoeksjournalist Bart de Koning. Dit is het twaalfde jaar dat de Politieke Integriteits Index verschijnt. Follow the Money publiceert sinds 2023 de PII. In totaal telden we vanaf 2013 655 integriteitsaffaires, gemiddeld zo’n 55 per jaar. In 2022 waren het er 78, in 2023 65. Vorig jaar daalde het met 57 affaires weer richting het langjarige gemiddelde.
Het artikel van FTM is hier te lezen (achter betaalmuur).