Talma-lezing en reflectie
De titel van de Talma-lezing dit jaar was: “Break Now, Fix Later? Ensuring Responsible AI in Government and Society”, gehouden door Prof. Dr. Madalina Busuioc. De lezing vond plaats in een context waarin er een enorme maatschappelijke opwinding is over kunstmatige intelligentie en het potentieel ervan. De lezing van dit jaar erkende dit potentieel, maar bood ook een kritische reflectie op hoe AI de overheid en de samenleving beïnvloedt. De nadruk werd gelegd op hoe de huidige hype rond de technologie heeft geleid tot de toepassing van AI-technologieën bij de overheid die niet altijd geschikt zijn voor het beoogde doel en waar suboptimale toepassingen ernstige schade kunnen aanrichten, met grote gevolgen voor het leven van burgers. Het betoog bewoog in de richting van een gezonder, evenwichtiger debat over AI, waarin het potentieel van de technologie wordt bevestigd en tegelijkertijd enkele mythes worden ontkracht, met de nadruk op de noodzaak van een doordachte benadering van de toepassing van de technologie bij de overheid om AI in te zetten voor het algemeen belang. Een verbeterde AI-kennis en bestuurlijke knowhow in de publieke sector zal een cruciaal ingrediënt zijn om publieke organisaties in dit opzicht te versterken, precies ook wat onze FSW Master in Artificial Intelligence and Governance beoogt.
De Talma-lezing werd gevolgd door een aanvullende beschouwing “Sociale wetenschappen voor AI”, door Dr. Federica Fusi.
Fusi's presentatie onderzocht de rol van de sociale wetenschappen nu onderzoek en beleid zich steeds meer richten op kunstmatige intelligentie, automatisering en data. Modelgerichte benaderingen van AI-onderzoek gaan er vaak van uit dat de tekortkomingen van AI kunnen worden aangepakt door de capaciteiten van AI-systemen zelf te verbeteren of de interactie tussen AI-systemen en menselijke gebruikers te optimaliseren. Door de focus van AI-onderzoek te verbreden van modelontwikkeling naar gegevenspraktijken en implementatie, onderstreept de lezing het belang van onderzoek naar de complexe processen en beslissingen die komen kijken bij het inzetten van AI in reële omgevingen, zoals publieke en private organisaties of onderzoeksteams. Sociale wetenschappen kunnen daarom een cruciale rol spelen in interdisciplinaire teams en inzichten van onschatbare waarde bieden om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet.
De lezing en reflectie werden gevolgd door een zeer betrokken en stimulerende discussie met het publiek.
FSW Onderzoeksprijzen
De Faculteit der Sociale Wetenschappen vierde haar onderzoeksinitiatieven en onthulde de winnaars van de jaarlijkse FSW Research Awards: de master thesis award, de dissertation award en de junior research award. Lees hier meer over de winnaars van de onderzoeksprijzen.
Bekijk de foto-impressie hier. (Het wachtwoord: 'Talma')