Een duidelijk pad voorwaarts: Je PhD Journey vormgeven
Om de dag te beginnen, richtten we ons op het verschaffen van een duidelijk inzicht in wat de vorm van een doctoraat zou moeten zijn. Promovendi beginnen vaak enthousiast aan hun onderzoek, maar het pad dat voor hen ligt kan overweldigend lijken. Ons doel was om het proces op te splitsen en elke deelnemer een routekaart te geven om de komende jaren door te komen.
We liepen met hen door de belangrijkste stadia van een PhD, van de chaos van een trainings- en begeleidingsplan tot de dag dat ze in de aula staan en 'Hora Est' zeggen. We benadrukten het belang van effectief tijdbeheer, het stellen van duidelijke mijlpalen en weten wanneer en hoe je hulp moet zoeken. Door de weg die voor hen ligt te demystificeren, wilden we onze promovendi in staat stellen om hun onderzoek met een duidelijke en georganiseerde instelling te benaderen. Daarnaast was Lex Mundos van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) uitgenodigd om te vertellen over de arbeidsrechten van promovendi. Je kunt daar meer over vinden op hun website, die waardevolle informatie biedt voor alle promovendi in Nederland.
Maar een PhD gaat niet alleen over onderzoek. Het gaat ook over het opbouwen van netwerken, betrokkenheid bij de academische gemeenschap en het koesteren van betekenisvolle connecties. Om dit gemeenschapsgevoel te bevorderen, organiseerden we een begeleide intervisie-wandeling, waarbij deelnemers de kans kregen om in contact te komen met mede-promovendi uit verschillende disciplines. De begeleide peerwalks stelden hen niet alleen in staat om betekenisvolle relaties op te bouwen, maar gaven hen ook de kans om hun ervaringen en aspiraties te delen met nieuwe doctoraatskandidaten van verschillende faculteiten, waardoor de mogelijkheid ontstond om vakgroepoverschrijdende relaties op te bouwen.
Namiddag Workshops: Praktische vaardigheden voor een succesvol doctoraat
In de namiddag boden we een reeks van drie workshops aan, elk ontworpen om essentiële aspecten van het PhD-traject aan te pakken. Deze workshops werden op maat gemaakt om onze nieuwe kandidaten uit te rusten met de praktische hulpmiddelen en strategieën die ze nodig hebben om te gedijen tijdens hun doctoraatsstudie.
Plan your PhD: Deze workshop focuste op het belang van planning en het stellen van duidelijke doelen tijdens het doctoraatstraject. Kandidaten werden begeleid bij het opstellen van een gepersonaliseerde promotietijdlijn, met de nadruk op belangrijke mijlpalen en deadlines. Effectief plannen is een van de belangrijkste vaardigheden voor doctoraatskandidaten en deze workshop bood de nodige hulpmiddelen om kandidaten te helpen georganiseerd, gefocust en productief te blijven. De deelnemers werd gevraagd om specifieke korte- en langetermijndoelen te formuleren, wat resulteerde in een voorlopig 2-jaren Gantt-diagram om hen op weg te helpen. Er werd extra nadruk gelegd op het vinden van tijd voor jezelf; het is gemakkelijk om je te verliezen in het belang van promotie, maar er moet altijd tijd zijn voor zelfzorg.
Start to Teach: Veel promovendi aan de VU krijgen de kans om les te geven als onderdeel van hun academische reis. Deze workshop is ontworpen om kandidaten te helpen effectieve docenten te worden door ze kennis te laten maken met onderwijsmethoden, klasdynamiek en manieren om studenten te betrekken bij zinvolle leerervaringen. Deelnemers leerden hoe ze hun eigen stijl van lesgeven kunnen ontwikkelen, hoe ze interactieve lessen kunnen maken en hoe ze een inclusieve klasomgeving kunnen bevorderen. Lesgeven is een vaardigheid van onschatbare waarde voor elke promovendus en deze workshop bood richtlijnen over hoe je lesgeven met vertrouwen en enthousiasme kunt aanpakken. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, heeft het CTL cursussen die promovendi kunnen volgen.
Flourish in Your PhD: Een doctoraatstraject kan mentaal en emotioneel veeleisend zijn. Om kandidaten te helpen hun welzijn te behouden en zich te ontwikkelen tijdens hun studie, richtte deze workshop zich op mentale gezondheid en zelfzorg. Promovendi worden vaak geconfronteerd met uitdagingen in verband met stress, isolatie en het imposter syndroom, en deze workshop bood praktische strategieën om met deze uitdagingen om te gaan. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere mindfulness, timemanagement en het zoeken van ondersteuning wanneer dat nodig is. We benadrukten het belang van het prioriteit geven aan geestelijke gezondheid en het behouden van een gezonde balans tussen werk en privé om zowel academisch als persoonlijk tot bloei te komen. Kijk voor meer informatie hierover op het Caring Universities platform, een platform voor geestelijke gezondheid ontwikkeld voor studenten en universiteitsmedewerkers!
Vooruitkijken: Een ondersteunende gemeenschap voor elke promovendus
Aan het einde van de dag hadden de promovendi een duidelijker beeld van hun PhD Yourney en de ondersteunende netwerken die voor hen beschikbaar zijn. Ze verlieten het evenement niet alleen met waardevolle hulpmiddelen en bronnen, maar ook met het gevoel deel uit te maken van een grotere gemeenschap. De dag herinnerde hen eraan dat een doctoraat geen eenzame onderneming is, maar een gedeelde ervaring waarbij samenwerking, ondersteuning en mentorschap een cruciale rol spelen in succes.
Als PhD Council, CTL en NoGS hopen we dat deze pilot het begin was van meer PhD-ondersteuning in de toekomst. We zijn benieuwd hoe de nieuwe promovendi hun reis zullen vormgeven, hun onderzoek zullen ontwikkelen en een bijdrage zullen leveren aan de academische gemeenschap aan de VU.