De Award is bedoeld voor een persoon of groep die in de afgelopen jaren een gedurfd, vernieuwend, mobiliserend en/of impactvol initiatief heeft genomen op het gebied van Open Science. Je kan jezelf of iemand anders tot 1 september a.s. nomineren.
Dit is een initiatief van UKB, het samenwerkingsverband van de 13 universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek in Nederland. Doel van de prijs is om Open Science-initiatieven in het zonnetje te zetten en daardoor anderen te stimuleren en te inspireren. Voor deze Award vragen we om nominaties in te sturen.
De Award is bedoeld voor een persoon of groep die in de afgelopen jaren een gedurfd, vernieuwend, mobiliserend en/of impactvol initiatief heeft genomen op het gebied van Open Science. Dit is een initiatief van UKB. Doel van de prijs is om Open Science initiatieven in het zonnetje te zetten en daardoor anderen te stimuleren en te inspireren. Voor deze Award vragen we om nominaties in te sturen.
PROCEDURE
Vul vóór 1 september aanstaande het inschrijfformulier volledig in. Je kan jezelf of iemand anders nomineren.
Half september maakt de jury, op basis van onderstaande criteria, een eerste selectie bekend van nominaties. De winnaar wordt op 24 oktober op het Open Science Festival in Groningen bekend gemaakt. De jury bestaat uit de winnaar van de Award 2024 Anna van ’t Veer (Universiteit Leiden), Hubert Krekels (WUR) en Maurits van der Graaf (Pleiade).
De criteria voor de Award zijn:
- Het Open Science initiatief is (tenminste deels) van Nederlandse bodem (een internationaal gericht initiatief mag uiteraard)
- Het initiatief is niet ouder dan 5 jaar
- Criteria voor de beoordeling van het Open Science initiatief: gedurfd en/of inspirerend en/of vernieuwend en/of impactvol en/of mobiliserend
De prijs bestaat uit een aandenken. De prijswinnaar zal breed gecommuniceerd worden.
Voor vragen kun je terecht bij jurylid Maurits van der Graaf.
IN DE VOETSPOREN VAN LEO WAAIJERS
Leo Waaijers (1938-2023) was een onvermoeibaar strijder vóór Open Access en voor het herstel van het machtsevenwicht tussen publieke en private actoren in het wetenschapsdomein. Leo was 35 jaar lang zeer actief in de wetenschappelijke informatiewereld en bestookte deze met vernieuwende ideeën, voorstellen en actieplannen. Met de Leo Waaijers Open Science Award wil UKB anderen inspireren om in zijn voetsporen te treden.