Leijnse en zijn collega-onderzoekers stellen dat modellen met een verlaagde complexiteit gedetailleerde informatie bieden over klimaatoverstromingsrisico’s voor grote gebieden. Dit helpt [TL1] kustbeheerders om de kust effectiever te beschermen tegen verwoestende orkanen (zoals Helene in 2024) of om waarschuwingen voor onmiddellijke gevaren door overstromingsrisico's (zoals de Spaanse overstromingen in 2024) te verbeteren.
Verwoestende impact
Tropische stormen en tropische cyclonen hebben wereldwijd al honderden miljoenen mensen in kustgebieden getroffen. Extreem weer kan een verwoestende impact hebben op kustgemeenschappen: van schade door overstromingen tot gedwongen verhuizingen en sterfgevallen.
Beheerders van kusten hebben nauwkeurigere en bruikbare informatie nodig over overstromingsgevaren, zodat ze maatregelen kunnen nemen om het risico op rampen te verminderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om beschermingsmaatregelen en waarschuwingssystemen.
Rekencapaciteit
Om dit te doen zijn er op grote schaal meer gedetailleerde modelsimulaties nodig, en dus meer rekencapaciteit. Leijnse ontwikkelde nieuwe methoden om de modellering van kustoverstromingsgevaren efficiënt op te schalen, zodat kustgemeenschappen nauwkeurigere informatie tot hun beschikking hebben.
Leijnse: ‘Eerst hebben we 'Super-Fast INundation of CoastS’ (SFINCS) geïntroduceerd: een nieuw open-sourcemodel met verlaagde complexiteit, om samengestelde overstromingen in kustgebieden efficiënter te modelleren. Daarnaast introduceren we een nieuw efficiënt golfmodel om de evolutie van golven naar de kust in te schatten. Hiermee kan overstroming door golven ook efficiënt meegenomen worden.’
De onderzoekers gebruikten verschillende casussen, zoals die van orkaan Florence (2018), om aan te tonen dat deze modellen overstromingen kunnen voorspellen op een ruimtelijke schaal van 1000 kilometer.