Breuken hebben effect op grondwaterstroming en scheiden hogergelegen en natte landschappen van lagergelegen en juist drogere landschappen. Bij de breuken is vaak sprake van een ondergrondse waterval. In het recente verleden werden de effecten van deze breuken nog als hinderlijk beschouwd en daarom stukgemaakt om de waterhuishouding ‘te verbeteren’.
Tegenwoordig zijn we er zuiniger op. Er wordt geprobeerd deze bijzondere landschappen te bewaren en waar mogelijk te herstellen. Om dat te kunnen doen, is het noodzakelijk om het inzicht in de geohydrologische werking van deze breuken te verbeteren.
Herstel
Lapperre voerde een literatuurstudie uit en verrichtte samen met zijn collega’s veldwerk en laboratoriumonderzoek. Zo bestudeerde hij hoe de ondergrond, breuken en het grondwater elkaar beïnvloeden. Dit begrip kan helpen om de bijzondere geohydrologische situatie bij breuken weer te herstellen op plekken waar dit verloren is gegaan, met name in Brabant en Limburg. Ideaal gezien gebeurt dit herstel door middel van natuurlijke processen.
De breuken kunnen ook benut worden om in de ondergrond water te bergen. Zo dragen de breuken bij aan een robuuster watersysteem en kunnen we anticiperen op klimaatveranderingen.
Lapperre verdedigt zijn promotieonderzoek op 2 juni.