Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Waarden van AI en big data
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuw observatie-instrument voor jeugdhulp helpt opvoedrelatie te analyseren

Delen
19 februari 2025
De kwaliteit van de opvoedrelatie is van grote invloed of een kind veilig is, maar hoe meet je die als jeugdhulpverlener? Orthopedagoog-generalist Mirte Forrer, gedragsdeskundige en manager bij Jeugdbescherming, ontwikkelde als promovendus aan VU Amsterdam een observatie-instrument voor sensitief opvoedgedrag.

Sensitief opvoedgedrag – het opmerken, begrijpen en gepast reageren op signalen van een kind – draagt bij aan een veilige hechting en een gezonde ontwikkeling. “Sensitief opvoedgedrag is een belangrijke voorspeller van ontwikkeling van kinderen, zoals van gehechtheid, sociale competentie, academische vaardigheden en gedragsproblemen”, vertelt orthopedagoog Mirte Forrer. Naast haar werk als manager en gedragsdeskundige bij Jeugdbescherming, promoveert ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam op sensitief opvoedgedrag.

Onder meer de World Health Organization en de Gezondheidsraad adviseren om gezinnen te ondersteunen met het bieden van sensitief opvoedgedrag. Om te kunnen bepalen welke gezinnen zulke ondersteuning kunnen gebruiken, hebben professionals in de jeugdhulpverlening en jeugdbescherming goede observatie-instrumenten nodig. “Maar de bestaande instrumenten zijn niet geschikt voor gebruik in de dagelijkse praktijk,” vertelt Forrer. Voor haar proefschrift wilde Forrer daarom een goed en praktijkgericht observatie-instrument ontwikkelen voor sensitief opvoedgedrag. Daarnaast wilde ze onderzoeken of het observeren van sensitief opvoedgedrag voldoende is, of dat professionals ook ander opvoedgedrag zouden moeten observeren, zoals warmte, ondersteuning van autonomie en vijandigheid.

“Uit eerste testen bleek dat een geïllustreerde beslisboom een veelbelovend format kan zijn”, aldus Forrer. Daarop voortbordurend ontwierp ze het Opvoeder-Kind Interactie (OK!) app en e-learning-pakket. De OK!-app helpt professionals om snel en gestructureerd sensitief opvoedgedrag te observeren met een visuele beslisboom. De bijbehorende e-learning leert hen hoe ze de tool gebruiken, de resultaten interpreteren en bespreken met opvoeders, inclusief een betrouwbaarheidstoets. Uit onderzoek bleek dat het OK!-pakket een betrouwbare manier was om de opvoedrelatie te observeren.

Daarnaast onderzocht Forrer of ander opvoedgedrag geobserveerd moet worden. Uit haar onderzoek blijkt dat sensitief opvoedgedrag een belangrijke voorspeller is van de ontwikkeling van kinderen, en dat ander opvoedgedrag hierin geen aanvullende of consistente voorspellende rol speelt.

Met de OK!-app en e-learning krijgen jeugdhulpprofessionals een praktische tool om opvoedrelaties snel en betrouwbaar in kaart te brengen. Forrer: “Daardoor kan ondersteuning aan en gedeelde besluitvorming met kinderen en gezinnen worden versterkt.”

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam